Біржа провела семінар для дніпропетровських банків.


20 лютого 2013 року ПАТ «ФБ «Перспектива» за сприяння Асоціації "Українські Фондові Торговці", Асоціації «Дніпропетровський Банківський Союз» та за участі представників управління НБУ в Дніпропетровській області, провела семінар у м. Дніпропетровську на тему: "Напрями вирішення сучасних проблем розвитку біржового фондового ринку". У семінарі взяли участь представники дніпропетровських банків.

В ході семінару розглядались наступні питання:

  1. Комплексні заходи НБУ щодо розвитку фондового ринку та стимулювання активізації ролі банків як учасників біржового ринку
  2. Основні напрями діяльності НКЦПФР щодо підвищення ефективності функціонування національного ринку цінних паперів
  3. Новації законодавства в сфері регулювання фінансового ринку:

·         Особливості впровадження акцизного податку щодо операцій з цінними паперами, та розрахунку біржового курсу.

·         Актуальність впровадження фінансових (банківських та казначейських) векселів.

·         Перспективи розвитку національного фондового ринку (інфраструктурний та технологічний аспекти).

  1. Напрями активізації біржового сегменту фондового ринку за рахунок поширення інструментарію біржової торгівлі:

·         Спрощення доступу до біржових торгів за рахунок впровадження додаткового забезпечення в цінних паперах.

·         Технології стимулювання ліквідності біржового ринку боргових цінних паперів (операції РЕПО, нові моделі розрахунків).

·         Строкові контракти як актуальні інструменти хеджування процентних ризиків.

 

На початку семінару Голова Ради СРО АУФТ Антонов С.М. наголосив на актуальних питаннях змін у податковому законодавстві, а саме на особливостях впровадження особливого податку на операції з відчуження цінних паперів (акцизу), невизначеності у питаннях розрахунку біржового курсу цінних паперів, а також на перспективах впровадження нових фінансових інструментів – фінансових (банківських та казначейських) векселів.

Було акцентовано увагу на зростанні ролі НБУ у реформуванні інфраструктури фінансового ринку, розширення кола повноважень та підвищенні ефективності регулювання фондового ринку з боку НКЦПФР.

Представники ПАТ «ФБ «Перспектива» (зокрема, директор Шишков С.Є., голова Біржової Ради Мілюшко Е.І.) розповіли про існуючі біржові технології та про перспективні технологічні новації, впроваджені для спрощення доступу до біржових торгів та розширення біржового інструментарію (додаткове забезпечення в цінних паперах, одноразове блокування ОВДП на всю торговельну сесію, особливості операцій біржового РЕПО).

 Протягом семінару були підняті численні проблемні питання щодо імплементації податкових новацій у діюче нормативне поле та практичну діяльність банків та торговців цінними паперами. Зазначені дискусійні питання акумульовані та можуть бути враховані при обговоренні наступних змін до податкового законодавства.

20 лютого 2013 р.