На ФБ «Перспектива» пройшли перші торги державними цінними паперами на ринку РЕПО


26 квітня 2013 року було проведено першу операцію РЕПО на суму 163,8 млн грн між банками-членами ФБ «Перспектива». Операцію було проведено відповідно до нової редакції Правил Біржі, що набрала чинності з 09.04.2013, а також у відповідності до Положення про функціонування фондових бірж (остання редакція цього нормативно-правового акту, яка набрала чинності з 08.01.2013, нарешті врегулювала порядок проведення операцій РЕПО з цінними паперами на біржовому ринку).

 

Порядок проведення операцій РЕПО на ФБ «Перспектива» опрацьовувався з врахуванням особливостей проведення операцій банками, проекту Стандартизованих підходів щодо проведення банками операцій репо з державними облігаціями України, інформаційного регламенту між біржею та депозитарієм НБУ, порядку надання адміністративних даних до НКЦПФР, особливостей бухгалтерського та податкового регулювання.

 

«Типові форми договорів РЕПО та інші технологічні питання функціонування ринку РЕПО ретельно обговорювалися з членами Біржі, - стверджує Голова Біржової Ради Едуард Мілюшко. – Можна очікувати, що впровадження технології РЕПО (спочатку традиційних  для українського ринку договорів «вільного» РЕПО, а трохи згодом – з використанням механізмів компенсаційних внесків та технології додаткового забезпечення в цінних паперах) дозволять створити передумови для чергового збільшення ліквідності вторинного біржового ринку ОВДП.

 

Вже зараз, завдяки впровадженню за ініціативи Біржі депозитарієм НБУ з 23.04.2013 автоматичного переблокування ОВДП при розрахунках з одностороннім забезпеченням, спостерігається значне зростання кількості біржових договорів. Ще в січні поточного року середньоденна кількість біржових договорів щодо державних облігацій становила 11, в березні – 24, в квітні до впровадження автоматичного переблокування ОВДП (коли в учасників біржових торгів немає необхідності послідовно блокувати ОВДП під кожний наступний біржовий договір, а достатньо заблокувати їх на всю торговельну сесію) – 28, з 23.04.2013 по 25.04.2013 – 32.

 

Біржа вдячна банкам та торговцям цінними паперами за конструктивні пропозиції і надалі буде запроваджувати технології, необхідні для подальшого розвитку біржового ринку відповідно до побажань його учасників».

 

Довідка про компанію:

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти. Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють утримувати лідерство в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

26 квітня 2013 р.