Про реєстрацію нової редакції Правил ПАТ «Фондова біржа «Перспектива»


21.12.2010 р. ДКЦПФР було прийняте рішення про погодження нової редакції Правил ПАТ «Фондова біржа «Перспектива».


Принциповою новацією цих Правил стало врегулювання порядку здійснення грошового клірингу за наслідками біржових торгів та впровадження інституту центрального контрагента. Причому центрального контрагента не просто як торговця та зберігача, але як засіб проведення централізованого клірингу та зменшення розрахункових ризиків. Складність чинного законодавства в сфері депозитарного обігу, переказу коштів та клірингу призводить до виключного різноманіття моделей клірингу та розрахунків, які реалізуються українськими депозитаріями та фондовими біржами. В першу чергу це стосується грошової складової клірингу, оскільки ця діяльність відноситься до компетенції одразу кількох регуляторів: ДКЦПФР, Національного банку України, Держфінпослуг.


Модель централізованого грошового клірингу, передбачена новими Правилами, ґрунтується не тільки на відповідності чинному законодавству, але й на міжнародних Рекомендаціях для систем розрахунків за цінними паперами (Банк міжнародних розрахунків, Міжнародна організація комісій з цінних паперів, 2001 р.), які передбачають, що функції центрального контрагента повинні забезпечувати фінансові установи, відокремлені від бірж та депозитаріїв та інтегровані до національної (міжнародної) платіжної системи. Виділення функцій клірингу в компетенцію окремої юридичної особи пояснюється необхідністю розподілу ризиків, пов'язаних із клірингом і розрахунками. 


Функції центрального контрагента для ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» виконує ПАТ «ФК «Сучасні Кредитні Технології», що є платіжною організацією внутрішньодержавної небанківської платіжної системи «Розрахункова Фондова Система». ПАТ «ФК «Сучасні Кредитні Технології» має відповідні дозволи НБУ та Держфінпослуг на переказ коштів за угодами щодо цінних паперів та забезпечує оперативний переказ коштів за результатами біржових торгів. Платіжна організація інтегрована до існуючої міжбанківської платіжної системи України, має серед своїх членів 11 комерційних банків, в яких можуть відкривати рахунки учасники біржових торгів. Статутний капітал ПАТ «ФК «Сучасні Кредитні Технології» - 50 млн. грн.


Оновлені Правила Біржі є ще одним кроком до зниження ризиків учасників торгів та підвищення зручності, оперативності та надійності розрахунків.  


 

22 грудня 2010 р.