Розширено перелік операцій з депозитними сертифікатами НБУ


18 cічня між Національним банком України та ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» укладено договір про розрахунки за операціями з депозитними сертифікатами НБУ, який передбачає можливість проведення на Біржі не тільки купівлі-продажу, але й операцій РЕПО з депозитними сертифікатами.
Нагадаємо, що в грудні 2015 року Національний банк України консолідував в єдиному документі ( Постанова Правління № 859 від 03.12.2015 «Про затвердження Положення про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України» ) порядок обліку депозитних сертифікатів та проведення всіх видів операцій з ними на первинному і вторинному ринках. Постановою регулятор на прохання банків запровадив нові види операцій з депозитними сертифікатами на вторинному ринку. Зокрема, відтепер банки можуть здійснювати на біржах операції репо з переходом прав власності на депозитні сертифікати. Досі не існувало можливості здійснювати операцій РЕПО з цими інструментами.
«Після оформлення договору про розрахунки за операціями з депозитними сертифікатами між НБУ та Біржею учасникам біржових торгів депозитними сертифікатами стає доступною додаткова опція, - повідомив директор ФБ «Перспектива» Станіслав Шишков. Слід зазначити, що у попередньому році депозитні сертифікати НБУ вперше стали одним з найбільш значущих інструментів біржового фондового ринку. Обсяг торгів депозитними сертифікатами на ФБ «Перспектива» у минулому році сягнув 7 млрд. грн., на біржовому ринку загалом – 8,7 млрд. грн. Це значно переважає обсяги торгів акціями, цінними паперами ІСІ, деривативами. Більше того, вже за перші 7 торговельних днів 2016 року (5-15 січня) обсяг торгів депозитними сертифікатами НБУ становив на ФБ «Перспектива» 4,6 млрд. грн., тобто понад 70% загального обсягу торгів на біржовому ринку України з початку 2016 року. Наразі біржові операції з депозитними сертифікатами проходять практично винятково на ФБ «Перспектива».
Вбачається, що поширення функціоналу біржових операцій з депозитними сертифікатами позитивно позначиться як на загальних обсягах торгів, так і на подальшому розвитку ринку РЕПО – технології, за якою у 2015 році на ФБ «Перспектива» було укладено угод на 23,8 млрд грн.»

Довідка про компанію:
Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Одразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових та інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти, впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013), отримала погодження НБУ (2014), зареєструвала специфікації і запустила в обіг (2015) валютні деривативи. Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють лідирувати в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

18 січня 2016 р.