Процес імплементації євродиректив щодо регулювання фондового ринку обговорили під час Форуму в Києві


Суддя Касаційного господарського суду Верховного Суду Людмила Стратієнко взяла участь у роботі I Форуму «Імплементація acquis ЄС: зловживання ринком та squeeze-out». Захід,  що відбувся в м. Києві 12 жовтня 2018 року, організований Асоціацією «Українські фондові торговці» за участю Інституту економіки та прогнозування НАН України.

В обговоренні тем Форуму взяли участь науковці, адвокати, правники, фахівці фондового ринку, банківських установ, юридичних компаній.

Під час виступів експерти звернули увагу на невідповідність внесених на розгляд Верховної Ради України законопроектів, зокрема щодо обсягу повноважень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, змістові законодавства ЄС, а також на ухилення регулятора від захисту прав міноритарних акціонерів у процедурі squeeze-out всупереч міжнародному досвіду та європейській правовій основі.

Йшлося про міжнародні приклади впровадження дієвих механізмів для протидії маніпулюванню ринком.

У контексті національної практики доповідачі звернули увагу на вади у правозастосуванні з боку регулятора фондового ринку, проблеми й корупціогенні ризики відсутності методологічної бази виявлення ознак маніпулювання та оцінки справедливої ринкової вартості цінних паперів.

У ході обговорення цього питання суддя КГС ВС Людмила Стратієнко зазначила, що під час судових процесів, коли справа стосується викупу акцій компаній, основним проблемним питанням є визначення справедливої вартості цінних паперів та спосіб її встановлення.

 

Довідково. Acquis (acquis communautaire, «доробок спільноти») — правова система Європейського Союзу, яка включає акти законодавства Європейського Союзу (але не обмежується ними), прийняті в рамках Європейського співтовариства, Спільної зовнішньої політики та політики безпеки і Співпраці у сфері юстиції та внутрішніх справ.

Squeeze-out – право емітента або мажоритарного акціонера примусово викупити у міноритарних акціонерів їхні акції в разі досягнення граничного значення контролю (85 %, 90 %, 95 %).

 

Джерело: Верховний суд, 17 жовтня 2018, 16:39

17 жовтня 2018 р.