НБУ готує вихід на вторинний ринок ОВДП


Національний банк розробляє стратегію своєї участі в торгах на вторинному ринку ОВДП.

Про це на пресбрифінгу повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

«Наша позиція є незмінною, НБУ не приймає участь у фінансуванні бюджетних витрат через купівлю ОВДП на первинному ринку. Водночас ми відпрацьовуємо різні моделі нашої участі на вторинному ринку», — розповів він.

За його словами, Нацбанк обговорює з Міністерством фінансів та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку формат участі на вторинному ринку облігацій внутрішньої державної позики.

Гелетій нагадав, що розробка стратегії участі НБУ в торгах на вторинному ринку ОВДП передбачена Стратегією розвитку фінансового сектору до 2025 року.

Мова не йде про фінансування дефіциту держбюджету за допомогою прихованої емісії. Однією з цілей регулятора є підтримка ліквідності.

«Як ми неодноразово наголошували, участь НБУ на вторинному ринку точно не може бути в форматі прихованої емісії й фінансування дефіциту бюджету. Можливо, це буде роль маркетмейкера на вторинному ринку, щоб збільшити його глибину та ліквідність. Це мають бути операції з обмеженим обсягом і спрямовані на розвиток ринку цінних паперів», — підкреслив Гелетій.

31 березня 2020 року Рада НБУ зняла всі обмеження по операціям НБУ на вторинному ринку ОВДП, які діяли з 13 липня 2018 року.

Нацбанк зможе проводити операції на вторинному ринку, у тому числі з метою згладжування коливань дохідності.

Національний банк утримав облікову ставку на рівні 6%.

НБУ покращив прогноз інфляції в поточному році з 4,7% до 4,1%, однак погіршив у наступному - з 5,5% до 6,5%.

Нацбанк зберіг прогноз падіння економіки на рівні 6%.

Нацбанк також погіршив прогноз міжнародних валютних резервів на 2020-2022 роки через затримку з траншами МВФ.

 

Джерело: Фінансовий клуб, 22.10.2020, 17:42

22 жовтня 2020 р.