НБУ оцінює обсяг тіньової економіки України в 30% ВВП


Обсяг «сірої» економіки України становить до 30% ВВП, а обсяг неврахованих заощаджень громадян після 2010 року – $30-35 млрд.

Про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко на Київському міжнародному економічному форумі, пише «Інтерфакс-Україна».

«Є різні оцінки «сірої» економіки. Ми в Нацбанку вважаємо, що це до 30% ВВП. Якщо говорити про обсяг заощаджень громадян України, які перебувають поза банківською системою після 2010 року, то він дорівнює $30-35 млрд у доларах, євро та гривні», - зазначив він.

Шевченко уточнив, що підрахунок накопичень здійснено за методологією платіжного балансу. Відсутність оцінки до 2010 року він пояснив проблемами в статистиці.

«Що стосується питання, як дістати ці гроші «з-під матрацу», – це небанківський фінансовий ринок. На сьогодні цей ринок динамічніший, його шлях до клієнта коротший, ніж у банків», - наголосив він.

Шевченко повідомив, що НБУ ініціював оновлення законодавчої бази небанківського фінансового ринку, тому що чинні закони були ухвалені 20 років тому.

«До кінця року ми це пройдемо, у нас хороша залученість профільних асоціацій», - зазначив він.

Голова Нацбанку констатував, що у громадян є кілька варіантів інвестування: депозити та нерухомість, а також ОВДП.

Мінекономіки оцінило обсяг тіньової економіки торік у 30% від ВВП.

Уряд хоче скоротити рівень тіньової економіки до 25% у наступні три роки.

Перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко назвав сфери, де найчастіше платять зарплату в «конвертах».

За його даними, «тіньовий фонд» оплати праці оцінюється у майже 500 млрд грн.

 

Джерело: Фінансовий клуб, 08.10.2021, 10:14

8 жовтня 2021 р.