Реалізація ініціатив Біржі стосовно модернізації моделі розрахунків щодо державних облігацій України


За наслідками консультацій ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» зі структурними підрозділами Національного банку України, що виконують функції депозитарію державних цінних паперів, досягнуто погодження щодо подальших напрямів стимулювання ліквідності біржового ринку ОВДП. Метою є уникнення надмірної (повторної) кількості блокувань державних облігацій під кожну трансакцію завдяки впровадженню блокування на всю торговельну сесію (аналогічно до розрахункових технологій, реалізованих іншими депозитаріями цінних паперів в Україні).  

Нагадаємо, що 25 липня Біржа звернулася до НБУ з проханням розглянути можливість такого удосконалення механізму функціонування біржового ринку ОВДП (детальніше див. http://fbp.com.ua/NewsEntry.aspx?id=787). 

За наслідками технологічного опрацювання зазначених пропозицій Національний банк України готує та найближчим часом надішле інструктивний лист учасникам ринку - з метою повідомлення зберігачів-клієнтів депозитарію НБУ про зазначені розрахункові новації та опрацювання фондовими біржами програми тестування нової механізму блокування ОВДП для біржових торгів.

В результаті буде зменшене операційне навантаження на зберігачів цінних паперів, Біржу, депозитарний підрозділ НБУ при супроводженні розрахунків за біржовими договорами. Відповідно, завдяки зменшенню витрат часу на проведення розрахунків, очікується суттєве збільшення кількості договорів, які члени Біржі зможуть укласти протягом торговельної сесії.

Таким чином, паралельно з технологією неттінгу, Біржа ініціювала запровадження модернізації існуючої моделі торгів та розрахунків. Всі ці заходи спрямовані на стимулювання сталого розвитку біржового ринку ОВДП, який сьогодні є основним драйвером ліквідності на фондовому ринку України (ОВДП забезпечують 65% загального обсягу біржових торгів в Україні) та розглядається Біржею як пріоритетний.

Просимо операторів ринку ОВДП, зацікавлених взяти участь у відповідному тестуванні, повідомити про це Біржу електронну адресу info@fbp.com.ua, за телефоном 056-374-95-94 або іншим зручним Вам шляхом.

5 жовтня 2012 р.