Експерт: Ринок акцій нагадує дракона, який їсть власний хвіст


Ринок акцій в Україні переживає не найкращі часи.

На цьому наголошують експерти, повідомляє "Реальна економіка".

"На превеликий жаль, останнім часом національний ринок акцій (і апробовані в усьому світі технології стимулювання його ліквідності) все більше нагадують дракона, який їсть власний хвіст", - наголошує директор ФБ "Перспектива" Станіслав Шишков.

За його словами такі новації як торговельні технології ринку заявок (впроваджені спочатку ФБП в 2007 році, а потім - набагато більш активно - УБ в 2009 році), доступ великої кількості трейдерів через механізми інтернет-трейдингу, побудова біржових моделей клірингу та розрахунків, автоматизація програмних продуктів для звітності брокерів дозволили наростити ліквідність ринку акцій.

"І вони ж найбільш опукло продемонстрували всю його неповноцінність", - підкреслює Шишков.

Серед факторів, які підкреслили недосконалість ринку ЦП, експерт називає незначну кількість відповідальних емітентів; брак фінансових ресурсів; суттєві правові та податкові ризики; слабку інтеграцію низки розрахункових моделей з міжбанківською платіжною системою; непередбачуваність дій емітентів та цін тощо.

"Ринку була потрібна не тільки стартова ліквідність, яку забезпечили маркет-мейкерські програми і активний маркетинг із залучення інтернет-трейдерів, але постійна, щоденна робота з підтримання досягнутого рівня ліквідності", - пояснює експерт.

Шишков зауважує, що ігнорування фондового ринку з боку держави не є дивним, адже в країні накопичилося багато інших проблем, таких як відсутність добробуту, інституційних інвесторів.

Експерт наголошує, що учасникам ринку все нічого не залишається, окрім як продовжувати працювати.

"Що ж залишається? Доводити, що інтернет-трейдинг потрібен, що на ринку бувають невдалі роки, що індекси не можуть рости вічно, але в середньостроковій перспективі ринок акцій завжди прибутковіший ніж більшість альтернативних сегментів фондового ринку… зараз просто немає іншої альтернативи", - каже він.

Водночас голова ради СРО АУФТ Сергій Антонов відзначає, що нині гравцям на ринку вдається виживати в основному за рахунок клієнтів-фізосіб.

"Виключно за рахунок клієнтів-фізичних осіб, яких їм вдається якось залучати на непривабливий ринок… Прибутковими напрямами залишаються ОВДП і нові технології на цьому ринку, які дозволять розвинути і накопичити ліквідність, ринок облігацій, "іноземні" ЦБ, деривативи", - розповідає він.

Джерело: Реальна Економіка

5 травня 2013 р.