Думка експерта: Операції з цінними паперами "заганяють" у біржовий сектор


Податковими новаціями законодавець намагається "загнати" операції з цінними паперами в біржовій сектор з сектора позабіржового.

Про це заявив адвокат, керівник харківського офісу ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олексій Христофоров.

"У силу нововведень Податкового кодексу при здійсненні операцій з продажу цінних паперів, а також операцій з деривативами на фондовій біржі, ставка податку становить 0% від суми відповідної операції. Тож твердження про те, що у разі проведення подібних операцій через біржу має місце саме вихід/уникнення сплати податку і є, на мій погляд, не цілком коректним", - зазначив юрист.

За словами Христофорова, прийнятими податковими новаціями законодавець якраз намагається "загнати" операції з цінними паперами в біржовій сектор з сектора позабіржового.

Проведення угод на біржі, крім серйозного державного контролю, має на увазі понесення зацікавленими особами пов'язаних з цим фінансових (біржових) витрат.

Експерт зазначив, що схеми відходу від сплати даного акцизу обов'язково з'являться, це відбудеться з нарощуванням практики застосування відповідних нововведень Податкового кодексу, а також появою податкових роз'яснень та, особливо, судової практики вирішення спорів з органами ДПС.

"Не сумніваюся в тому, що подібних суперечок буде чимало, оскільки, по-перше, відповідні норми кодексу прописані досить суперечливо і застосовувати їх на практиці на перших порах буде непросто. По-друге, важливим чинником невизначеності при вирішенні майбутніх суперечок буде те, що операції з цінними паперами використовуються переважно гравцями великого бізнесу, тобто "вагові категорії" сперечальників будуть серйозними", - каже Христофоров.

Юрист зазначив, що податковим агентом з біржових та позабіржових операцій з цінними паперами, при яких здійснюється перехід права власності на них, а також з деривативами, є відповідний торговець цінними паперами (ліцензіат), включаючи банк.

Джерело: ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА

30 січня 2013 р.