Крим відмовився від випуску облігацій


Автономна республіка Крим (АРК) відмовилася від запозичення коштів у інвесторів. В п'ятницю в системі розкриття інформації НКЦПФР було оприлюднено повідомлення про відміну реєстрації випуску облігацій кримської автономії серій В і С на суму 267 млн грн. Рішення про випуск паперів серій А-С на загальну суму 400 млн грн було прийнято радою АРК ще 18 травня 2011 року. Ці кошти потрібно було направити на будівництво потужностей з переробки твердих побутових відходів Сімферополя і Сімферопольського району. ІК Dragon Capital допомогла АРК 24 червня завершити розміщення облігацій серії А на 133 млн грн під 14,5% річних з погашенням в 2014 році. Після цього повинна була відбутися решта розміщень, пише "Комерсант-Україна".

Один з учасників ринку повідомив, що агентові з розміщенню в 2011 році не вдалося знайти покупців облігацій двох останніх серій під 15% і 16% річних. Випуск цінних паперів планується на рік, і якщо їх розміщення затягується, то емісія скасовується. "Якби вони (АРК) не відмовилися, то довелося б шукати покупців. Питання тільки в ціні", - відповів гендиректор ІК Dragon Capital Томаш Фіала. Отримати коментар керівництва АРК не вдалося, проте будь-яку зміну ставки прибутковості має затвердити Міністерство фінансів, яке в другій половині 2011 року утримувало ставки ОВДП на низькому рівні.

Залучити кошти з прибутковістю 15% в поточних умовах дефіциту довгострокової гривни практично неможливо, стверджують експерти. "Прибутковість по державних облігаціях на вторинному ринку складає близько 18-19%. Для залучення коштів місцевою владою її пропозиція як мінімум має бути не менше", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ "Банку Україна" Олександр Печерицин. За словами голови ради директорів ГК "Інвестиційний Капітал Україна" Валерії Гонтарьової, для успішної реалізації облігацій Криму премія до прибутковості по державних паперах має бути 3-4 процентних пункти.

Джерело: РБК-Україна

23 січня 2012 р.