НБУ займеться біржовим клірингом


Як стало відомо, парламент готовий монополізувати грошові розрахунки за біржовими угодами з цінними паперами.

Про це йдеться у фінальній версії законопроекту №9428 "Про систему депозитарного обліку цінних паперів", яку парламентський комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики затвердив до другого читання, пише "Комерсант-Україна".

За півроку після прийняття документа в першому читанні в ст. 15 закону з'явилася згадка про Центральний розрахунковий центр (ЦРЦ).

"Винятковою функцією ЦРЦ є здійснення клірингу та проведення грошових розрахунків за договорами з цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, укладеними на фондових біржах", - говориться в документі.

ЦРЦ буде проводити грошові розрахунки по всіх угодах біржового та позабіржового ринку за принципом "поставка проти платежу".

Для цього біржі будуть зобов'язані укласти договори з ЦРЦ на надання їм клірингових послуг.

Спочатку пропонувалося, щоб кліринговою діяльністю займалися фондові біржі, Центральний депозитарій (ЦД), депозитарій державних цінних паперів НБУ та клірингові установи, що отримали ліцензію Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Тепер же запропоновано, щоб цю діяльність, крім ЦРЦ, могли здійснювати тільки ЦД і депозитарій НБУ.

Одночасно ЦРЦ стане центральним контрагентом (ЦК), а значить, відпаде необхідність в існуванні ТОВ "Український центральний контрагент" при "Українській біржі" і ТОВ "Біржовий центральний контрагент" при ПФТС.

ЦК дозволяє проводити анонімні угоди між клієнтами одного брокера.

Схвалення комітетом цих норм підтвердив директор з регулювання ринків асоціації "Фондове партнерство" Сергій Москвін, присутній на засіданні комітету, і член комітету Юрій Полунєєв.

"Документ був добре відпрацьований і одноголосно затверджений до другого читання", - сказав депутат.

Створенням ЦРЦ з капіталом 100 млн гривень займеться НБУ, який буде володіти 100% його акцій протягом п'яти років.

Після закінчення цього терміну частка НБУ може бути зменшена до 25% +1 акції за рахунок продажу акцій учасникам фондового ринку та їх об'єднанням, центральним депозитаріям інших країн або міжнародним депозитарно-кліринговим установам.

Це дозволить НБУ контролювати всю біржову інфраструктуру, оскільки він разом з держбанками вже володіє близько 70% акцій Національного депозитарію, який претендує на статус ЦД.

Джерело: Економічна правда

25 червня 2012 р.