ВР створила Центральний депозитарій


Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому як закон законопроект № 9428 від ініційований Кабінетом міністрів України "Про систему депозитарного обліку цінних паперів". "За" проголосували 257 народних депутатів з мінімально необхідних 226.
Основними завданнями закону є створення централізованої депозитарної системи в Україні, уніфікації принципів та порядку здійснення діяльності учасниками депозитарної системи та взаємодії між ними.

Також закон усуває існуючі недоліки в системі обліку прав власності на цінні папери, вводить чіткі та прозорі механізмі здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, вирішує коло корпоративних конфліктів, пов'язаних з веденням реєстру власників іменних цінних паперів.

Законом встановлені мінімальні вимоги до статутного капіталу Центрального депозитарію (100 млн грн). Доля НБУ має складати не менше 25% + 1 акція. Також регулюються його виняткові повноваження, підстави призначення тимчасової адміністрації Центрального депозитарію, вимоги до його статуту і узгодження внесення до нього змін, порядок і принципи формування органів управління Центральним депозитарієм, а також порядок прийняття ними рішень.

Законом передбачено порядок і принципи взаємодії Центрального депозитарію та депозитарних установ по забезпеченню депозитарного обслуговування обігу цінних паперів в Україні, у тому числі порядку складання та надання реєстру власників іменних цінних паперів.

Джерело: РБК-Україна

6 липня 2012 р.