НБУ отримає мінімум 75% при створенні Розрахункового центру на фінринку


Частка Національного банку України в Розрахунковому центрі (РЦ) з обслуговування договорів на фінансових ринках на день реєстрації його правил повинна складати не менше 75%. Таку норму містить ухвалений 6 липня закон «Про депозитарну систему України».

Відповідно до закону, оприлюдненого у суботу, через п'ять років частка Нацбанку в РЦ може скоротитися до 25% + 1 акція, пише «Інтерфакс-Україна».

Закон також встановлює, що в Центральному депозитарії (ЦД), що створюється на базі Національного депозитарію України (НДУ), частка держави і Нацбанку на момент реєстрації правил повинна складати не менше 50%, а протягом п'яти років повинна бути зменшена не менше ніж до 25 % + 1 акція.

Згідно з прийнятим документом, Нацбанк зможе продовжити ведення діяльності з депозитарного обліку та обслуговування облігацій держпозики, казначейських зобов'язань, а також облігацій місцевих позик.

Крім цього, закон зобов'язує Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) протягом року після публікації документа, тобто до набрання ним чинності, передати всі глобальні сертифікати випусків цінних паперів Центральному депозитарію. Якщо ж глобальні сертифікати не будуть передані, то через півроку після набуття чинності закону вони будуть заблоковані.

В Україні зараз працюють три депозитарії: комерційний ВДЦП зі статутним капіталом 153,1 млн гривень, державний НДУ зі статутним капіталом 30 млн гривень і депозитарій державних цінних паперів Нацбанку. При цьому ВДЦП до кінця червня обслуговував активи на 614,48 млрд гривень, НДУ – 214,62 млрд гривень, депозитарій державних цінних паперів Нацбанку - 186 млрд гривень.

За підсумками проведеної у травні - червні цього року додемісії НДУ Нацбанк став власником 25% акцій, Пенсійний фонд - 10,979%, державний Ощадбанк - 25% мінус 1 акція, а пряма частка держави зменшилася до 25%. Статутний капітал Нацдепозитарію у результаті емісії зросте до 103,2 млн гривень.

Нагадаємо, згідно з прийнятим законом, Розрахунковий центр створюється у вигляді публічного АТ зі статутним капіталом не менше 100 млн гривень (у ході голосування для стенограми була зачитана правка про збільшення УК до 120 млн гривень), а його акціонерами можуть бути Нацбанк, профучасники фондового ринку та міжнародні депозитарно-клірингові установи.

Винятковою компетенцією Розрахункового центру є проведення грошових розрахунків за угодами з цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, зробленими на фондовій біржі і поза нею, якщо розрахунки проводяться за принципом «поставка проти платежу». Нацбанк може підтримати ліквідність Розрахункового центру. Крім цього, Розрахунковий центр отримує ліцензію на здійснення окремих банківських операцій та генеральну валютну ліцензію, виконує функції агента валютного контролю, а також статус учасника системи електронних платежів (СЕП) НБУ. Розрахунковий центр також може здійснювати клірингову діяльність.

Джерело: forUM

9 липня 2012 р.