Законопроект про інсайдерську інформацію істотно відкоригувал


Під керівництвом голови підкомітету Верховної Ради України з питань цінних паперів і фондового ринку Ігоря Прасолова 22 березня відбулося засідання робочої групи з питань обговорення Законопроекту № 7330 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інсайдерської інформації перед другим читанням у Верховній Раді.

Про це Корреспондент.biz повідомили в Асоціації Українські фондові торговці (АУФТ).

Робоча група складалася з представників Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), Держфінмоніторингу, Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), АУФТ і ПАРД. У законопроект, який подала ДКЦПФР, внесені суттєві правки. Так, наприклад, АУФТ запропонувала змістити акцент з покарання за розголошення інформації на покарання за використання інсайдерської інформації з метою заробітку або нанесення збитків, як це заведено в розвинених країнах.

"Проілюструвати некоректність покарання за розголошення можна ситуацією, коли, наприклад, на загальних зборах акціонерів підприємства присутні журналісти, - говорить Олег Швець, член ради АУФТ. - Згідно з проектом Закону, офіційне оголошення інсайдерської інформації пропонується здійснити тільки через такі джерела, як Відомості ДКЦПФР або загальнодоступну базу даних ДКЦПФР. А журналіст, маючи інформацію із загальних зборів акціонерів і виконуючи своє робоче завдання, публікує її у своєму виданні. Так що це виходить, журналіст за виконання свого професійного обов'язку повинен понести покарання?"

Крім того, АУФТ пропонує уточнити і доповнити перелік персон-власників інсайда, а також прив'язати розмір штрафних санкцій за використання інсайдерської інформації до розміру прибутку або збитків, отриманих у результаті операцій. "Повинна бути якась кратність до отриманого прибутку або нанесених збитків. Це буде більш дієвим", - прокоментував Олег Швець.

Далі, на думку деяких учасників робочої зустрічі, необхідно врегулювати рівень повноважень правоохоронних органів у цьому питанні. "Давайте дивитися правді в очі. Загальний рівень знання принципів функціонування фондового ринку в Україні в нас дуже низький. Тому не варто сподіватися, що правоохоронні органи в цьому питанні краще розбираються, ніж середньостатистичний українець", - підсумував Швець.

Джерело: КорреспонденT.biz

23 березня 2011 р.