Україна повертається на ринок IPO?


"У 2011 році працювати над IPO будуть 15-20 українських аграрних і промислових компаній, проте успіх матимуть лише п'ять з них. Сумарний розмір залучених коштів становитиме 300-600 мільйонів доларів".Протягом перших трьох місяців 2011 року у світі було здійснено 294 IPO на 46,9 мільярда доларів, що на 13% менше порівняно з аналогічним періодом 2010 року.

Перше місце за обсягом залученого капіталу посів Нью-Йорк. При цьому експерти "Ернст енд Янг" у квартальному звіті, які є в розпорядженні "Економічної правди", впевнені, що в майбутньому буде зростати роль Гонконгу.

В Україні у 2011 році очікується IPO на 600 мільйонів доларів. Більшість розміщень відбудеться на Варшавській та Лондонській біржах.

Вперше з 2008 року Нью-Йоркська фондова біржа посіла перше місце у світі за обсягом залученого капіталу в розмірі 13,5 мільярда доларів, випередивши азійські фондові майданчики.

NYSE обігнала фондові ринки Шеньчженя - 11,2 мільярда доларів, Сінгапура - 5,6 мільярда доларів і Шанхаю - 4,5 мільярда доларів. За той же час 2010 року емітенти залучили лише 7,2 мільярда доларів, пишуть експерти фірми "Ернст енд Янг".

Зокрема, велика частина залученого капіталу - 12,6 мільярда доларів - припала на промисловий сектор - транспортні компанії та виробників виробничого обладнання.

Друге і третє місця зайняли енергетика та охорона здоров'я - 7,9 мільярда доларів та 6,2 мільярда доларів. За кількістю операцій переважали сировинний сектор - 4,6 мільярда доларів - і сектор технологій - 2,8 мільярда доларів.

В "Ернст енд Янг" пояснюють, що активність у сфері IPO в першому кварталі обумовлена в основному збільшенням угод, укладених на біржах США компаніями з пайовою участю фондів прямих інвестицій - ФПІ.

Загалом на фондових ринках NYSE і NASDAQ було залучено 14,9 мільярда доларів. Значну частину капіталу отримали відносно невеликі американські компанії в секторах охорони здоров'я та енергетики. "Фонди прямих інвестицій у США продовжують виводити інвестиції, здійснені раніше", - говорять в компанії.

Найбільша угода IPO фірми з пайовою участю ФПІ - розміщення найкрупнішого оператора мережі лікарень HCA Holdings Inc., який залучив 4,3 мільярда доларів.

Успішне IPO на тлі зростання цін на нафту провела енергетична компанія Kinder Morgan. При цьому вісім фірм з пайовою участю ФПІ у першому кварталі відклали IPO через складну ситуацію на Близькому Сході та в Японії.

При цьому за активністю емітенти з Китаю та Гонконгу продовжують лідирувати на світовому ринку IPO. На фондових ринках цих регіонів проведено 110 угод - 38% від загальної кількості - на 18,3 мільярда доларів - 52% від загального обсягу.

Так, найбільшою у світі операцією IPO у першому кварталі став лістинг гонконгського транспортного конгломерату Hutchison Port Holdings на Сінгапурській фондовій біржі на 5,5 мільярда доларів. Це свідчить про відновлення обсягів міжнародної торгівлі та контейнерних перевезень після світової фінансової кризи.

На другому місці в Азії і п'ятому у світі за обсягом виявилася компанія-виробник вітряних турбін Sinovel Wind Group Co Ltd, залучивши в Шанхаї 1,4 мільярда доларів.

Тимчасом Латинська Америка вдруге за останні три роки випередила Європу за обсягом отриманих під час IPO коштів. Така динаміка пояснюється оптимістичними темпами зростання ВВП і внутрішнього споживання, а також активним припливом іноземного капіталу та інвестицій в інфраструктуру країн регіону.

Бразильські, аргентинські та мексиканські емітенти в рамках семи IPO залучили 2,7 мільярда доларів. Найбільший об'єм припав на Бразилію - 2,1 мільярда доларів.

У Європі, навпаки, в результаті 50 лістингів емітентам вдалося залучити лише 2,2 мільярда доларів, тоді як за аналогічний період 2010 року вони отримали 8,4 мільярда доларів. Європейським емітентам заважають регіональні проблеми з суверенною заборгованістю і відсутністю стабільності у світі.

В кінці кварталу акції 70% компаній з пайовою участю ФПІ, що здійснили IPO у перші три місяці року, торгувалися за цінами, які перевищують вартість їх початкового розміщення в середньому на 14%. Наприклад, акції китайської компанії мобільного зв'язку Qihoo 360 Technology показали найкращі результати у першому кварталі.

При відкритті торгів котирування акцій цієї фірми, яка дебютувала на NYSE, зросли на 86%, а в кінці березня були вже на 104% вище, ніж ціни розміщення. Це найвищий показник прибутковості IPO на американських біржах у першому кварталі.

Найбільші "квартальні" IPO також показали високі результати. Наприклад, котирування акцій Nielsen Holdings перевищили ціну розміщення на 18,7%.

Учасники ринку впевнені, що буде зростати роль Гонконгу, зокрема кількість угод у форматі Азія-Африка. З урахуванням числа компаній, які знаходяться в процесі реєстрації, а також потенційних емітентів, у 2011 році може бути досягнутий найвищий за період з 2007 року рівень активності операцій IPO.

Наразі 56 компаній з пайовою участю ФПІ, які перебувають у процесі реєстрації на світових фондових біржах, можуть залучити 14,7 мільярда доларів.

Періодичні потрясіння протягом 2009-2010 років призвели до формування численної групи компаній з пайовою участю ФПІ, які або ще не встигли почати процедуру реєстрації, або скасували оголошені угоди у зв'язку з несприятливою кон'юнктурою.

Проте, як і раніше, ці фірми зацікавлені у виході на IPO. Ймовірно, протягом 2011 року вони зроблять нову спробу залучити капітал, який встиг накопичитися на ринках.

Для України цей рік теж може стати рекордним за кількістю IPO та залучених коштів.  Розміщення проводитимуться на традиційних для українських компаній майданчиках у Варшаві та Лондоні. "Ресурсні фірми також розглядають "сировинні" біржі в Торонто і Гонконгу", - говорить віце-президент ІК BG Capital Євген Червяченко.

"У 2010 році українським компаніям вдалося залучити на публічному ринку трохи більше 80 мільйонів доларів. За нашими прогнозами, в 2011 році ця цифра зросте вдесятеро. Якщо на ринку не буде глобальних потрясінь, ми очікуємо до десяти українських IPO, переважно з аграрного сектора", - стверджує віце-президент ІК "Ренесанс капітал Україна" Костянтин Головінський.

При цьому Червяченко вважає, що успішними будуть лише п'ять IPO.

"У 2011 році працювати над IPO на європейських майданчиках будуть 15-20 українських компаній, проте успіх матимуть лише п'ять з них. У 2011 році на IPO планують вийти гравці з ринку рітейлу, аграрні та промислові фірми. Сумарний розмір залучених коштів становитиме 300-600 мільйонів доларів", - каже Червяченко.

Джерело: Економічна правда

Автор: Петро Шевченко

13 квітня 2011 р.