АУФТ запрошує до обговорення проблеми відображення субброкериджу у звітності


Асоціація «Українські Фондові Торговці» (АУФТ) ініціювала проведення зустрічі учасників фондового ринку та представників Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) для обговорення проблеми відображення в адміністративних даних операцій субброкериджу.

В обговоренні питання прийняли участь представники ДКЦПФР, АУФТ, Брокерський Дом «ОТКРИТІЄ», «Центр фондових досліджень», «ТАСК-Брокер» та «ОФГ». «Маємо ситуацію коли клієнт учасника торгів-торговець при поданні адмінданих вказує на виконання біржових контрактів безпосередньо на фондовій біржі. Є випадки, коли учасники торгів не вказують клієнтів, в інтересах яких укладаються/виконуються біржові контракти. Торговці, які є клієнтами учасників торгів, в адміністративних даних вказують не тільки дилерську а й брокерську діяльність.

Такі зустрічі за участі як брокерів так і субброкерів є необхідними при виробленні оптимального варіанту відображення біржових операцій в админданих до моменту нормативного урегулювання. Важливо з'ясувати як вони бачать вирішення цієї проблеми. Адже, істотною умовою для вирішення питання має бути не тільки нормативне закріплення існуючої практики здійснення субброкериджу в Україні, але й достовірність інформації, яку отримує Комісія. Дискусія вийшла досить цікава. Було піднято ще кілька питань, які потребують окремих зустрічей», розповіла Директор департаменту моніторингу фондового ринку ДКЦПФР Олена Табала.

Послуга субброкериджу є досить популярною серед торговців цінними паперами, що не мають можливості або необхідності бути членом бірж. З точки зору законності, така діяльність професійного учасника допустима, але на сьогоднішній день ринок не має прозорих норм її регламентування. «Законодавство не містить визначення поняття Субброкеридж та навіть на рівні нормативно-правових актів не достатньо зрозуміло (коректно) урегульовано механізм подачі звітності у разі використання такої послуги, що в свою чергу ускладнює процес подачі інформації до ДКЦПФР», підкреслив проблему Шубін Максим - головний спеціаліст відділу нормативно-правового забезпечення АУФТ.

Захід зібрав представників ринку, які виконують ролі всіх сторін-учасників субброкериджу та дозволив кожному висловити своє бачення оптимального механізму звітності. На думку Генерального директора компанії «ТАСК-Брокер», Янпольського Сергія: «Ми маємо чимало прецедентів, коли одне й те саме питання неоднозначно трактуються різними нормативними документами. Обговорення проблеми відображення в адміністративних даних операцій субброкериджу разом з колегами-торговцями та Регулятором дозволило розставити акценти та проговорити методи й шляхи її розв'язання».

Також, було обговорено за участю представника департаменту методології ДКЦПФР проект змін до Правил здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, якими має бути урегульовано питання субброкериджу.
Кілька можливих схем відображення операцій субброкериджу у звітності, що були запропоновані учасниками в рамках зустрічі будуть оприлюднені АУФТ для обговорення більшим колом торговців. Наступну зустріч, що підсумує пропозиції учасників фондового ринку щодо відображення в адміністративних даних операцій субброкериджу, планується провести у другій половині травня.

Джерело: FundMarket

22 квітня 2011 р.