Ринок відступився


 Починаючи з весни, українські біржові індекси плавно сповзають вниз. Якщо за перші два місяці року акції вітчизняних підприємств, що котируються на біржах, виросли в ціні на 16%, то до поточного моменту не тільки встигли втратити плюсові значення, але й вийшли в мінус. Так, наприклад, індекс українських акцій Української біржі просів більш ніж на 5% в порівнянні з початком року. Аналогічну динаміку продемонстрували і цінні папери на іншою провідною майданчику країни - біржі ПФТС. У кращому випадку стабільний висхідний тренд відновиться восени.

Наразі локальний фондовий ринок не отримує хороших сигналів від світової економіки. З Європи і США по більшому рахунку поки приходять тільки негативні новини і статистика, що розчаровує. Ситуація з борговою ямою в Греції вже тривалий час не знаходить вирішення, і це надає додатковий тиск на очікування інвесторів. "Боргові проблеми країн Європи нікуди не поділися, в США ці питання тільки починають, по суті, приковувати до себе увагу", - говорить директор компанії I-NVEST Владислав Ревчук. До того ж у наступному році пройдуть вибори президента США, і виборна кампанія точно не сприятиме зменшенню бюджетного дефіциту країни. А нова порція не надто обнадійливих даних може настигнути вже в першій половині липня, коли корпорації почнуть підбивати підсумки півріччя.

Справи всередині країни теж йдуть не зовсім гладко: зростаюча інфляція і неясні перспективи співпраці з МВФ на тлі зростаючого державного боргу. А ситуація з несподіваним призупиненням Держкомісією з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) обігу акцій "Донецьксталі" може лише відлякати інвесторів. З урахуванням того, що акції українських підприємств і так не користуються зараз великим попитом, знайти на них покупців стане ще важче. "Вартість паперів на ринку тільки періодично "відскакує" після серйозних втрат, але тренд незмінно спадний.

Істотні зміни можуть відбутися у разі заходження на ринок real money. При цьому повернення зарубіжних інвесторів перебуває під дуже серйозним питанням", - міркує директор департаменту торгових операцій ІК Phoenix Capital Іван Хоменко. До всього цього падаючий фондовий ринок стає менш привабливим і для інтернет-трейдерів. "Дійсно, чим менший оборот на біржі, то меншу кількість приватних інвесторів здійснює операції і переважає частка професійних учасників", - підтверджує Руслан Балабан, ведучий ризик-менеджер ІК Dragon Capital. Правда, додає він, плановане впровадження на ринку маржинальної торгівлі розширить можливості учасників на падаючому ринку і посилить їх інтерес.

Однак вкладатися в українські акції зараз досить ризиковано. Існує ймовірність того, що акції низки підприємств серйозно переоцінені. Адже в 2009 і 2010 рр. українські біржові індекси виросли на 90% і 70% відповідно. Та ж Росія в цьому плані була значно скромніше - після того як в 2009 р. індекс ММВБ виріс на 121%, минулого року його зростання сповільнилося відразу до 23%. "На мій погляд, існуючий ринок акцій зараз дуже переоцінений. Це несе додаткові ризики від існування даної "бульбашки", - вважає Олег Швець, член ради асоціації" Українські фондові торговці "(АУФТ). Якщо проаналізувати динаміку зміни вартості паперів в індексному кошику, продовжує експерт, то з початку року значне підвищення вартості показали саме ті папери, які мають найбільшу вагу в індексі. Тому виникає питання, чи можна орієнтуватися на індекс при оцінці росту капіталізації всього фондового ринку.

Втім, профучасники ринку вважають, що в останньому кварталі фондовий ринок ще надолужить згаяне і за підсумками року все одно вийде в плюс. "Ми бачимо ймовірність зниження до кінця червня. Потім може проявитися висхідна динаміка на реальному ринку до осені, після чого відбудеться консолідація, можливо, різка, після чого висхідна тенденція поновиться аж до кінця 2012 р.", - коментує аналітик ІГ "Сократ" Іван Панін. Погоджуються з цим і інші експерти. Як зазначає пан Хоменко, незважаючи на те, що інвестиційна привабливість українських активів досить сумнівна, стабільна ситуація на світових фінансових ринках і надлишок вільних грошей для купівлі активів можуть знову привернути увагу до українських бірж.

Джерело: Finance.ua

9 червня 2011 р.