ДКЦПФР розробить концепцію моделі системи моніторингу фондового ринку України


ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) провела засідання робочої групи з питань розробки концепції моделі інформаційної системи фондового ринку України. У заході, окрім представників регулятора, взяло участь керівництво АРІФРУ (Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку), «Української біржі», ІГ «Універ», ІК «Sigma Bleyzer», РА «Експерт Рейтинг», Асоціації «Фондове партнерство» тощо.


Відкриваючи засідання, Дмитро Тевелєв, Голова ДКЦПФР, зазначив, що проблематика побудови такої системи стоїть давно, і є досить нагальним питанням для розвитку вітчизняного фондового ринку. На думку очільника Комісії, даний проект має бути базовим для створення концептуальної моделі системи моніторингу вітчизняного ринку.

Під час обговорення учасниками робочої групи, Діана Смахтіна, представник ІК «Sigma Bleyzer», модератор створеної групи, продемонструвала експрес-аналіз питання, зазначила позитивні зміни в роботі існуючих інформаційних ресурсів Комісії, як то вдосконалення веб-сайту регулятора, окреслила основну проблематику теми. Учасники засідання погодилися з пані Смахтіною щодо основних труднощів нинішнього стану системи моніторингу ринку, серед яких - децентралізація прийому інформації Комісією, постійна «відсталість» програмного забезпечення від нормативної бази, відсутність системності та комплексності.

У свою чергу, Юрій Бойко, Директор АРІФРУ озвучив конструктивні пропозиції для впровадження системи моніторингу та запропонував практичні кроки для вирішення питання розробки системи моніторингу фондового ринку, а саме підхід на основі Єдиного вікна. Він дозволить генерувати звітність, передавати її електронним способом з можливим накладанням ЕЦП до Комісії, де буде функціонувати централізований прийом даних до єдиної бази, а також буде налагоджено отримання інформації групами спеціалістів за різними напрямами.

«Результатом такого підходу до реформи системи подачі інформації стане уніфікована процедура подачі звітності, створення Єдиної бази даних в Комісії, яка буде корисною як для регулюючого органу, так і для учасників ринку. Таким чином, єдиний процес подачі інформації, будучи простим, зрозумілим та однотипним для всіх, стане основою для створення інформаційної системи фондового ринку, дійсно необхідної для всіх нас», - запевнив пан Бойко.

Підбиваючи підсумок засідання, його учасниками були вирішено створити кілька проектних груп у рамках робочої групи, які відповідатимуть за різні напрями у підготовці інформаційної системи - подачу звітності, її прийом Комісією, зміст та аналітичні дані на основі поданої інформації, та до яких входитимуть як представники регулятора, так і представники ринку.

Наступне засідання робочої групи з питань розробки концепції моделі інформаційної системи фондового ринку України відбудеться 26 липня 2011 року. Заплановано, що на ньому будуть розглянуті плани подальших дій групи, запропоновані головуючими проектних груп.

Джерело: FundMarket

14 липня 2011 р.