ДКЦПФР продовжує обговорення з учасниками ринку моделі депозитарної системи


ДЦКПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) організувала третю нараду з робочою групою з питань вдосконалення проекту Закону України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів».

Зустріч відбулася 21 липня 2011 року, в ній взяли участь представники Національного банку України та депозитаріїв (НДУ та ВДЦП), саморегулівних (УАІБ, ПАРД, АУФТ, Асоціації «Фондове партнерство») та міжнародних організацій (Світового банку, проекту USAID / Finrep), учасники ринку («Українська біржа» та біржа «ПТФС»).

Головною темою обговорення було визначення актуальної моделі клірингу. Так, АУФТ виступила зі своїми пропозиціями з цього питання

Дмитро Тевелєв, Голова ДКЦПФР, так сформував позицію Комісію з цього питання: «На нашу думку, облік прав власності на цінні папери та кліринг мають бути розділені, адже кліринг несе в собі певні ризики - фінансові та адміністративні. Кліринг не можна розуміти «вузько», бо це не просто підведення результатів операцій за день. Тому депозитарні установи мають займатись лише обліком прав власності на цінні папери. І єдиний спосіб встановити це - прийняти відповідні норми до Закону, який ми і розглядаємо з робочою групою».

Було вирішено, що наступне засідання робочої групи відбудеться 27 липня 2011 року. На ньому учасники дискусії планують обговорити усі коментарі та пропозиції щодо тексту закону.

Источник: FundMarket

22 липня 2011 р.