АУФТ: питання клірингу потребує комплексного підходу


20 липня 2011 року, за участю представників АУФТ, відбулось засідання Комітету ДКЦПФР з питань методології здійснення та розвитку професійної діяльності на фондовому ринку, на якому, в числі іншого, було розглянуто проект Положення щодо здійснення фондовими біржами діяльності з проведення клірингу та розрахунків за договорами щодо похідних (деривативів).

Комісія опрацювавши зауваження професійних учасників ринку цінних паперів дійшла до висновку, що роботу над проектом документу вирішено необхідно буде поновити після прийняття Верховною Радою Закону України «Про похідні (деривативи)» з метою врахування його положень та прийняття нормативно-правового акта, що відповідатиме законодавству.

«Основні українські біржові площадки вже торгують строковими контрактами, тому прийняття такого нормативного документу, без сумнівів є необхідним, говорить Олег Швець, член Ради АУФТ. - але розробка його саме зараз, до прийняття базових законів, наприклад «Про похідні (деривативи)» та «Про кліринг та клірингову діяльність», є щонайменше не логічною. Адже ці базові документи може бути прийнято із суттєвими змінами».

Проект Закону України (ПЗУ) «Про похідні (деривативи)», ініційований народним депутатом І.Прасоловим, вже зареєстровано у Верховній Раді України (№ 8576).

Зі свого боку, СРО АУФТ розробила ПЗУ «Про кліринг та клірингову діяльність». «Розроблений Асоціацією проект Закону ми направили для ознайомлення до ДКЦПФР, Світового Банку, FinRep, НБУ та інших фінансових організацій, розповідає Олег Швець, та вже отримали позитивну оцінку щодо проведеної роботи та підготовленого ПЗУ».

Джерело: FundMarket

22 липня 2011 р.