ДКЦПФР вносить зміни до Закону України «Про інститути спільного інвестування»


ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) затвердила рішення «Щодо проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)».

«Ми розробили цей документ у рамках Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки, затвердженої Президентом України, - пояснює Олена Логвиненко, тимчасово виконуючий обов'язки начальника Управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР. - Крім того, практика застосування норм зазначеного закону компаніями з управління активами та інвестиційними фондами також виявила необхідність внесення змін до Закону, тому, відповідаючи нагальним потребам часу і ринку, ми підготували оновлений документ».

За словами пані Логвиненко, схваленню Законопроекту Комісією передувала значна робота робочої групи, до якої увійшли представники Комісії, УАІБ та професійних учасників фондового ринку. Також, з метою обговорення документу з громадськістю, його оприлюднено на офіційному сайті регулятора.

Творці документу зазначають, що основним завдання, на вирішення якого спрямований законопроект, є необхідність зосередити всі норми щодо порядку створення, функціонування та ліквідації корпоративних інвестиційних фондів, механізму здійснення корпоративного управління в таких фондах у єдиному Законі України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)».

Що стосується змін по сутті, які несе в собі Проект Закону, то ним передбачена чітка послідовність дій при створенні корпоративних та пайових інвестиційних фондів, а також при проведенні процедури їх ліквідації. Також Законопроектом передбачено удосконалення системи розкриття інформації про діяльність інститутів спільного інвестування. Окрім того, до нововведень, які передбачені зазначеним законопроектом, належить встановлення вимоги щодо іменної форми випуску цінних паперів ІСІ та існування цінних паперів ІСІ в бездокументарній формі та передбачення існування (крім диверсифікованих та недиверсифікованих ІСІ) нового виду ІСІ - спеціалізованих.

Враховуючи великий обсяг змін, які пропонується внести до Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)», законопроектом викладено зазначений Закон у новій редакції.

Джерело: FundMarket

30 серпня 2011 р.