ДКЦПФР затвердила план дій щодо роботи ІСІ зі стресовими активами банків


ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку), запровадивши пілотний проект щодо методологічного врегулювання питання залучення КУА до складу активів венчурного ІСІ прав вимоги за договорами позики в результаті укладення договорів відступлення права вимоги, затвердила план-графік виконання проекту, а також схвалила склад Робочої групи, що працюватиме у цьому напрямі, та перелік компаній - «пілотників».


Окрім представників структурних підрозділів Комісії, до Робочої групи увійшли співробітники Національного банку України, Міністерства фінансів України, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, представники компаній з управління активами, вітчизняних комерційних банків, Міжнародної фінансової корпорації (IFC), компанії "Ernst & Young" та інші учасники ринку. На думку Олега Мозгового, Члена Комісії, що курує в ДКЦПФР це питання, даний склад Групи є достатнім є якісної реалізації пілотного проекту.

Що стосується плану-графіку, то він детально описує конкретні заходи, очікуваний результат та термін виконання, а також відповідальних осіб. Серед його основних етапів, окрім аналізу чинного законодавства та банківських установ, розробки та затвердження пропозицій щодо порядку придбання права вимоги за кредитними договорами, - створення ІСІ, коштів яких мають залучатися при здійсненні таких операцій, й отримання ІСІ коштів від боржників. Безумовно, також план передбачає і найважливіше - розробку змін до законодавства щодо врегулювання діяльності із залучення КУА до складу венчурного інституту спільного інвестування прав вимоги за кредитними договорами в результаті укладення договорів відступленні права вимоги (договорів цесії). Планується, що всі заходи будуть реалізовано до серпня 2012 року.

Також в Комісії сформовано фінальний перелік учасників пілотного проекту; це «Компанія з управління активами «БІ-ЕЛ-АР», «КУА «Реноме-2008», «КУА «Західна інвестиційна група», «КУА «Прімоколект-Капітал» та «КУА «ІФГ Капітал Венчурні фонди».

«Можливість мінімізації обсягу проблемних активів банківських установ шляхом передачі прав вимоги за «проблемними» кредитами через залучення інститутів спільного інвестування - дуже нагальне на сьогодні питання, адже використання системи спільного інвестування для мінімізації обсягів заборгованостей господарчих суб'єктів перед банківськими та небанківськими фінансовими установами може забезпечити очищення кредитних портфелів позикодавців та підготувати основу для ефективного нарощення інвестиційних ресурсів економіки. Окрім того, вирішення питання проблемних активів банків передбачено Програмою економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки та визначено одним із пріоритетних напрямів діяльності НБУ», - запевняє в актуальності пілотного проекту Оксана Симоненко, начальник Управління спільного інвестування.

Джерело: FundMarket

31 серпня 2011 р.