ДКЦПФР підбиває підсумки роботи із протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом


ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) підбиває результати своєї роботи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом за перше півріччя 2011 року.

 

«Розуміючи всю важливість такого напряму роботи Комісії, як протидія легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, протягом першої половини 2011 року ми провели 84 планові виїзні та 42 позапланові (виїзні та безвиїзні) перевірки, - розповідає Олег Мисюра, заступник директора Департаменту з питань контрольно-правової роботи ДКЦПФР. - Під час проведення перевірок особлива увага приділялась питанням визначення та управління ризиками, виявленню фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу. Доля таких порушень в діяльності суб‘єктів первинного фінансового моніторингу все ще залишається високою».

З метою впровадження у цій сфері процедур нагляду, заснованих на оцінці ризику, ДКЦПФР було розроблено та схвалено проект Рішення «Про визначення критеріїв, за якими оцінюється ризик суб‘єкта первинного фінансового моніторингу - професійного учасника ринку цінних паперів бути використаним для відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму».

Крім цього, були затверджені нові Правила розгляду справ про порушення вимог законодавства щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

За словами пана Мисюри, також Комісія проводила планомірну роботу і в системі відстеження та запобігання використанню цінних паперів як засобу для відмивання злочинних доходів. Регулятором був проведений аналіз операцій з цінним паперами емітентів, які мають ознаки фіктивності та можуть використовуватись для непродуктивного відтоку капіталу, ухилення від оподаткування, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. З метою правового врегулювання механізму запобігання і припинення обігу цінних паперів, емітенти яких відповідають таким ознакам, Комісія розробила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення вимог до емітентів цінних паперів».

Документ, серед іншого передбачає внесення змін до Законів України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» й «Про цінні папери та фондовий ринок» в частині надання Комісії повноважень встановлювати ознаки фіктивності емітентів цінних паперів та похідних (деривативів), зупиняти на термін до одного року обіг цінних паперів та похідних, що відповідають ознакам фіктивності, відмовляти у реєстрації випуску цінних паперів емітентів, що мають такі ознаки тощо. Така новація має значно покращити ситуацію із використанням цінних паперів як засобу для відмивання злочинних доходів.

Варто зазначити, що 5 - 6 вересня 2011 року ДКЦПФР візьме участь у засіданні виїзної місії FATF (Міжнародної організації з розробки фінансових заходів для боротьби з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом), де будуть оцінені заходи, які здійснюють вітчизняні органи влади для боротьби з легалізації злочинних доходів.

Джерело: FundMarket

2 вересня 2011 р.