ДКЦПФР продовжує протидію використанню інсайдерської інформації


ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ) розробила і схвалила проект Порядку виявлення та подання фондовими біржами Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку інформації про операції з цінними паперами та/або похідними (деривативами) у разі підозри використання інсайдерської інформації.

 

«Розробка зазначеного нормативного акту обумовлена розвитком біржової торгівлі на фондовому ринку України та спрямована на забезпечення найважливіших принципів функціонування фондового ринку та узгодженого з FATF плану дій з реалізації рекомендованих заходів з протидії використання інсайдерської інформації при здійсненні операцій на фондовому ринку, - пояснює Олег Мисюра, Заступник директора Департаменту з питань контрольно-правової роботи, один із авторів документу. - Адже одним з найважливіших принципів функціонування фінансового ринку є його інформаційна прозорість, що передбачає максимально повну інформованість інвесторів в процесі прийняття ними раціональних рішень по вкладенню коштів у фінансові активи, а також наявність у них рівних можливостей і прав в процесі доступу до інформації».

Як свідчить практика, незаконне використання інсайдерської інформації й маніпулювання цінами на фінансовому ринку є актуальною проблемою для будь-якої країни, оскільки ці явища справляють вкрай негативний вплив на розвиток економіки. І одним із основних принципів існування фондового ринку, який покликаний забезпечити його прозорість і рівні можливості для всіх інвесторів, є заборона використання інсайдерської інформації, зокрема при укладенні угод купівлі-продажу цінних паперів на фондовій біржі. Тож підготовка даного документу Комісією є відповіддю на нагальні питання ринку, що сприятиме його транспарентності та розвитку.

По суті, проект нормативного документу регулятору встановлює механізм організації діяльності фондових бірж стосовно виявлення підозри використання інсайдерської інформації під час здійснення операцій з цінними паперами та/або похідними (деривативами) та порядок подання такої інформації до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Згідно документу, Комісія на підставі повідомлень, отриманих від фондових бірж, встановлюватиме факти неправомірного використання інсайдерської інформації, застосовуватиме санкції та передаватиме матеріали до правоохоронних органів стосовно фактів правопорушень, за які передбачена кримінальна відповідальність.

«Цей документ також підвищить контрольованість профучасників і покращить засади функціонування українського фондового ринку. Сподіваємось, що ми разом з учасниками ринку ще його вдосконалимо - Комісія незабаром опублікує проект Порядку на своєму офіційному сайті для обговорення з громадськістю», - підсумовує пан Мисюра.

Нагадаємо, що навесні Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інсайдерської інформації», розроблений спільно зі спеціалістами ДКЦПФР, який передбачає кримінальну відповідальність за інсайдерську торгівлю цінними паперами (згідно із зобов'язаннями перед FATF), вдосконалює визначення інсайдерської інформації, окрім того, передбачає надання фондовою біржею Комісії даних у разі підозри щодо того, що угоди на біржі здійснюються з використанням інсайдерської інформації.

Джерело: FundMarket

5 вересня 2011 р.