Тевелєв розповів депутатам про стан фондового ринку


Дмитро Тевелєв, Голова ДКЦПФР (Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку), виступив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, що відбулося 7 вересня 2011 року, з доповіддю на тему «Стан ринку цінних паперів в Україні, шляхи подальшого розвитку та удосконалення законодавства у цій сфері».

 

Відкриваючи засідання Комітету, Віталій Хомутиннік, його Голова, зазначив, що блок питань, які стосуються фондового ринку і цінних паперів, є дуже важливим в роботі Комітету та має бути розглянутим під час чергової сесії Парламенту.

Очільник регулятору на початку свого виступу зауважив, що таке обговорення проблематики фондового ринку у Комітеті вперше проводиться у такому кворумі та такому форматі, що, безумовно, є позитивним фактом. Також пан Тевелєв зосередив увагу колег на фінансових показниках та результативності роботи фондового ринку. «Ми можемо говорити про позитивну динаміку розвитку фондового ринку, яка віддзеркалює ситуацію в економіці країни, і це стало результатом активної співпраці Верховної Ради України, Уряду, Регулятора та учасників фондового ринку в напрямку удосконалення регулювання діяльності на ринку цінних паперів, підвищення рівня захисту прав інвесторів, корпоративного управління, забезпечення прозорості, відкритості фондового ринку та покращення економічної ситуації в цілому», - повідомив Голова ДКЦПФР .

Окрім того, пан Тевелєв розповів про активну законотворчу роботу Комісії, окреслив основні проблеми в роботі Комісії, а також подякував депутатам за увагу до питань, які порушує регулятор. «У цьому році Верховною Радою України прийнято рекордну кількість законів - 10 (4 з них розроблено Комісією), направлених на врегулювання питань функціонування фондового ринку та корпоративного управління в Україні. Для порівняння у 2006 році було прийнято 2 закони, розробником яких була Комісія, у 2007 році - жодного, у 2008 - 3 закони, у 2009 та 2010 роках - по 2 закони», - додав він.

Розповідаючи про завдання Комісії, вирішення яких сприятиме розкриттю перспектив фондового ринку, Дмитро Тевелєв зазначив, що найголовнішими серед них є залучення інвесторів (як внутрішніх, так і зовнішніх), поява нових інструментів на ринку та розвиток його інфраструктури. За словами пана Голови, подальша робота Комісії у напрямку удосконалення законодавства і буде спрямована на вирішення цих найактуальніших завдань фондового ринку. «Нагальними питаннями на даний момент є прийняття проектів Законів України «Про похідні (деривативи)», «Про систему депозитарного обліку цінних паперів» та «Про внесення змін до Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні фонди)», а також довгоочікуваним є врегулювання питання валютного законодавства». Це має першочергове значення не лише для зростання фондового ринку, але й для економіки в цілому», - сказав пан Тевелєв.

Закриваючи розгляд питань блоку фондового ринку, Ігор Прасолов, Голова Підкомітету Комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, зауважив: «Ми дуже тісно та плідно співпрацюємо у багатьох питаннях з ДКЦПФР, і я високо оцінюю ті позитивні зміни у роботі регулятора, що сталися останнім часом. Сподіваюсь, що такий системний і ефективний підхід, яким характеризуються робота Комісії сьогодні, матиме місце і в майбутньому».

У свою чергу, пан Хомутиннік додав, що на найближчому засіданні Комітету будуть розглянуті зазначені Головою ДКЦПФР законопроекти.

Джерело: FundMarket

8 вересня 2011 р.