ДКЦПФР визначить концептуальні напрями розвитку біржового сегменту


Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку провела робочу нараду за участю керівників вітчизняних фондових бірж з метою вироблення узгодженої концепції розвитку біржової системи в Україні. Зустріч відбулася 5 жовтня 2011 року, у ній, окрім керівництва регулятора, взяли участь представники майже всіх функціонуючих в Україні фондових майданчиків.

Відкриваючи нараду, Дмитро Тевелєв, Голова Комісії, зазначив, що Комісія започатковує новий формат комунікації регулятора з біржами, покликаний допомогти вирішенню нагальних питань.”Незважаючи на серйозне завдання, що стоїть перед ДКЦПФР, а саме вдосконалення ринкової інфраструктури та біржового ринку, ми, нажаль, констатуємо проблеми, що заважають нам його вирішити. Я маю на увазі низьку динаміку розвитку біржового сегменту, його подрібнення, що є стримуючим фактором для збільшення інвестицій. Тож, в першу чергу, ми маємо консолідувати українську біржову систему та підвищити вимоги до бірж та їхніх послуг”, - зауважив пан Тевелєв.

На нараді була приділена значна увага питанням нормативного забезпечення діяльності бірж, насамперед, Положенню про функціонування фондових бірж та необхідності внесення до нього системних змін. Висловивши вдячність Комісії за постійні й актуальні вдосконалення регуляторної бази, представники бірж домовились з ДКЦПФР про внесення пропозицій щодо доопрацювання нормативно-правового забезпечення біржової діяльності.

Також учасники обговорення торкнулись питань встановлення вимог до програмно-технічного комплексу фондових бірж, оперативного інформаційного обміну між біржами та регулятором шляхом створення так званого Ситуаційного центру, підвищення вимог до діяльності фондових бірж та протидії маніпулюваня цінами та використанню інсайдерської інформації. Усі учасники погодились із необхідністю впровадження чітких критеріїв та вимог до бірж з метою забезпечення їх якісної та результативної діяльності.

„Сподіваюсь, що ми скоро отримаємо конструктивні пропозиції від українських бірж щодо вдосконалення всього сегменту в цілому, а такі зустрічі стануть традицією, забезпечивши розгляд актуальних питань та покращивши роботу бірж”, - підсумував очільник Комісії.

Джерело: Урядовий портал

6 жовтня 2011 р.