ДКЦПФР презентує законопроект «Про систему депозитарного обліку цінних паперів»


ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) підготувала та внесла на погодження Кабінету міністрів Проект Закону України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів» з метою виконання Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки Президента України.

 «Даний документ спрямований на створення розвиненої та прозорої депозитарної системи України, здатної забезпечити обслуговування операцій з цінними паперами, враховуючи усі інтеграційні процеси фінансових ринків як на національному, так і на міжнародному рівні», - зазначив Дмитро Тевелєв, Голова ДКЦПФР.

Серед основних завдань, які покликаний вирішити Закон, - створення централізованої депозитарної системи в Україні, уніфікація принципів та порядку здійснення діяльності учасниками депозитарної системи та взаємодії між ними. За словами пана Тевелєва, документ усуває існуючі недоліки в системі обліку прав власності на цінні папери, вводить чіткі і прозорі механізми здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, вирішує коло корпоративних конфліктів, пов'язаних з веденням реєстру власників іменних цінних паперів.

Також Проект Закону України встановлює виняткові повноваження Центрального депозитарію, чіткі та прозорі умови здійснення діяльності в депозитарній системі України, зокрема, передбачає порядок складання реєстру власників іменних цінних паперів, усуваючи проблему чинної редакції Закону України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» щодо можливості існування «подвійного реєстру».

Крім того, документ передбачає встановлення правових основ здійснення клірингової діяльності, описує вимоги до клірингових установ, правила клірингу та механізми зниження ризиків невиконання або несвоєчасного виконання зобов'язань, що виникли за договорами, укладеними на фондовій біржі.

«Таким чином, проект Закону України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів» усуне існуючі прогалини законодавства України у сфері обліку прав власності на цінні папери, а також запровадить чіткі і прозорі механізми здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, - резюмує очільник Комісії. - Цей документ можна розглядати як один із кроків на шляху інноваційного розвитку фінансового сектора економіки. Так, прийняття цього законопроекту буде сприяти суттєвому підвищенню інвестиційної привабливості як фондового ринку України в цілому, так і окремих його сегментів зокрема».

Нагадаємо, що текст Законопроекту було розроблено спільними зусиллями регулятора та робочої групи при ДКЦПФР, до якої увійшли представники вітчизняних депозитаріїв (НДУ та ВДЦП), саморегулівних (ПАРД, АУФТ) та міжнародних організацій (проект USAID / Finrep), учасники ринку («Українська біржа», біржа «ПФТС» та ключові зберігачі цінних паперів).

Джерело: FundMarket

17 жовтня 2011 р.