ВДЦП займеться нетінгом


 Зростання фондового ринку і конкуренція між біржами посилили навантаження на інфраструктуру. Цього року Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) має намір запровадити низку нововведень, які істотно прискорять його роботу.

ВДЦП має намір прискорити свою роботу. "Чекати більше не можна, операцій проходить дуже багато, - пояснив голова правління депозитарію МФС (Міжрегіональний фондовий союз, він об'єднується з ВДЦП) Микола Швецов.- Якщо в 2008 р. за схемою "поставка проти платежу" минуло лише п'ять врахованих депозитарієм операцій, то в 2009 р. - майже 226 тис.".

"Минулий рік став роком жорсткої конкуренції на біржовому ринку, що викликало необхідність реалізації тих можливостей, про які довго говорили. Коли нас запитували, де поставка проти платежу, ми пояснювали, що якщо клієнт дає наказ на вільну поставку, ми змушені його виконувати. Зараз ситуація радикально змінилася ", - говорить Микола Швецов.

У той же час, за його словами, це був рік "тиску бірж на технічний розвиток депозитарію", внаслідок чого довелося зайнятися технічною модернізацією і доробкою програмного забезпечення.

Як писали "ЭИ", першим етапом запровадження цих змін стало підключення ВДЦП до системи електронних платежів (СЕП) НБУ. "Ці зміни дозволять збільшити швидкість отримання та повернення коштів депозитарієм і дозволять знизити операційні ризики", - говорить він. Крім того, проведення розрахунків через СЕП НБУ дозволить у короткі терміни відпрацювати підходи до проведення клірингу за технологією неттінга (процес, при якому грошові вимоги клієнта зараховуються проти його грошових зобов'язань) проти центрального контрагента. Це підвищить швидкість розрахунків.

За словами виконуючого обов'язки голови правління ВДЦП Юрія Шаповала, на сьогодні депозитарій враховує близько 10 тис. таких транзакцій. "Будемо сподіватися, що центральний контрагент буде використовуватися не тільки для забезпечення анонімності угод, але і для повноцінного клірингу, і нам вдасться вже цього місяця запустити неттінг з його участю", - відзначив Шаповал.

Щоправда, практична реалізація цієї схеми вимагає зміни регламентів депозитарію, напрацювання договірних умов проведення таких операцій, купівлі та доопрацювання програмного забезпечення, а також вирішення нормативно-правових питань щодо рахунків інвесторів в депозитарії, зокрема, узгодження статусу цих рахунків ДПАУ. Більшість цих проблем буде вирішуватися вже паралельно.

А ось з приводу забезпечення можливості проведення операцій з іноземними цінними паперами у ВДЦП є хороша новина. Як зізнався Микола Швецов, кілька днів тому було підписано угоду про встановлення кореспондентських відносин із Центральним депозитарієм Австрії - Oesterreichische Kontrollbank AG (OeKB), і з дня на день в ньому буде відкрито коррахунок ВДЦП. Аналогічні переговори ведуться також з угорським KELER. Крім того, протягом найближчих двох місяців ВДЦП сподівається приєднатися до Асоціації європейських центральних депозитаріїв (ESCDA), а до кінця року - до Асоціації центральних депозитаріїв Євразії. Щоправда, іноземні депозитарії поки не цікавляться можливістю відкривати свої коррахунки в ВДЦП.

Можливістю перекласти свої проблеми на чужі плечі активно користуються зберігачі, що перебувають у стадії ліквідації. (В кінці минулого року ВДЦП запропонував послугу уповноваженого зберігання активів таких компаній) "Ця послуга користується загрозливою популярністю, - посміхнувся Юрій Шаповал .- Ми зараз виконуємо функції як мінімум десяти зберігачів, і кількість ліквідованих компаній буде зростати". Зокрема, це обумовлено посиленням ліцензійних вимог.

Щоб трохи розвантажити працівників депозитарію, в цьому році ВДЦП планує ввести в промислову експлуатацію систему правового електронного доступу (СПЕД), яка дозволить обмінюватися електронними документами (зокрема, актами виконаних робіт) за спрощеною схемою. Також є плани закінчити запровадження системи внутрішнього документообігу і модернізувати веб-інтерфейс депозитарію.

Як пояснив Шаповал, це дозволить емітентам та власникам реєстру заповнювати необхідні розпорядження через цей ресурс, що автоматизує значну частину роботи з вхідними та вихідними документами. Це особливо знадобиться в процесі дематеріалізації випусків цінних паперів. "Щоб працювати з 20 тис. емітентів, очевидно, не вистачить ні десяти, ні ста операціоністів", - зазначає він. Втім, на його думку, крайній термін проведення дематеріалізації, швидше за все, буде перенесено.

Источник: Finance.ua

Автор: Ольга Галицька

8 квітня 2010 р.