ПФТС: програма є. А клієнти?


"Зараз проблем з програмою нема - он-лайн брокери можуть підключити свої програми до ПФТС, але через низьку ліквідність на біржі вони не бачать у цьому сенсу. ПФТС потрібно шукати не програми, а залучати активних учасників ринку".

Прихід російської ММВБ у структуру ПФТС надихає біржу пропонувати нові інструменти. У другому кварталі 2010 року вона має намір ввести в режим промислової експлуатації нову брокерську систему з інтернет-трейдингу.

"Ми пропонуємо ринку більш надійну, уніфіковану і порівняно недорогу систему он-лайн торгів. Це дасть додатковий поштовх розвитку біржового ринку акцій", - повідомила "Економічній правді" голова ради директорів ПФТС Ірина Зоря.

Наразі он-лайн брокери, що надають послуги з інтернет-трейдингу на ПФТС, працюють на брокерських системах, куплених у різних провайдерів. Найбільш поширеними є QUIK і SmartTrade.

З одного боку, надання біржею власної торгової платформи може істотно збільшити кількість онлайн-брокерів. З іншого - розвиток ринку акцій залежить не стільки від наявності або відсутності торгової системи, скільки від ліквідності ринку.

Начальник управління онлайн-брокериджу компанії Astrum Capital Руслан Магомедов відзначає, що за акціями на ПФТС останнім часом активність не дуже велика, і створити її завдяки новій торговій системі наврядчи вийде.

"Щоб ринок акцій ПФТС став для інвесторів привабливішим, він повинен якісно відрізнятися від такого ж ринку конкурентів. Зараз вони ідентичні", - каже експерт.

Нова брокерська система ПФТС - абсолютно нова вітчизняна розробка, яка знайде свого покупця, переконаний аналітик компанії "Сіті Брок" Артем Щербина.

"Система ширше розкриває фундаментальний аналіз і створює унікальну систему стеження за "силами" ринку: "бичачим" та "ведмежим" трендами", - сказав він.

На думку експерта, для ПФТС розробка торгової системи - річ позитивна. Однак попит на неї спочатку буде низьким, адже існуючі програми - стійкі та безперебійні. Привабливою буде ціна, а от наскільки вона стане продуктивною - покаже час.

За інформацією ПФТС, вартість підключення для брокера буде мінімальною. Скільки саме доведеться платити, біржа не уточнила. Передбачається, що нова система дозволить середнім і дрібним торговцям істотно розширити коло клієнтів.

Брокери зможуть вибрати для роботи на ПФТС будь-яку з сертифікованих брокерських систем - QUIK МР "Брокер", SmartTrade і NetInvestor.

Крім того, 2010 року ПФТС має намір сертифікувати всі брокерський системи, якими користуються учасники ринку. За словами співвласника компанії "Гайнсфорт-онлайн" Сергія Лесика, помилкою біржі "Перспектива" була спроба нав'язати своє програмне забезпечення торговцям цінними паперами.

Українська біржа надала протокол доступу і сертифікацію програмного забезпечення, через яке можна здійснити доступ. Це правильний крок, який дає клієнтам свободу вибору. "Якщо ПФТС надасть доступ безкоштовно і розмістить доступ через інші програмні продукти, це буде прогресивно", - вважає Лесик.

Зараз на УБ працює 21 он-лайн брокер. На ПФТС їх тільки п'ять: "Гайнсфорт-онлайн", "Спеціаліст цінні папери", Astrum Investment Management, "Проспект Інвестментс" і "Сіті Брок". Причиною більших симпатій он-лайн брокерів до УБ є її велика ліквідність, незважаючи на те, що емітентів на ПФТС більше.

"Обидві наші торговельні системи сертифіковані на ПФТС, і клієнти можуть торгувати на двох біржах. Але оскільки при цьому необхідно депонувати активи і тут, і там, вони воліють працювати на УБ, не розпорошуючи активи", - пояснив директор з торгівельних операцій інвестгрупи "Арт-капітал" Володимир Бичнік.

Тим не менш, "п'ятірка" компаній працює на двох біржах. Вони хочуть надавати широкий спектр послуг, тому не приховують: якщо в Україні з'являться біржі, які запровадять інтернет-трейдинг, то скористаються і цими майданчиками.

"З приходом російської ММВБ у структуру ПФТС ми побачимо нові рішення та пропозиції, що обов'язково зацікавлять інвесторів. Тобто наша робота з ПФТС розрахована на перспективу", - констатують у "Сіті Брок".

За оцінками експертів, представники 21 вітчизняної компанії, що надають послуги он-лайн брокериджу, використовують п'ять торгівельних систем. Найпопулярнішою є Quik, їй віддає перевагу 80% клієнтів. Ця програма лідирує і у Росії.

На думку Руслана Магомедова, домінування Quik пов'язано з тим, що це єдина система, яка вільно продається. Всі інші не продаються, є локальними розробками окремих брокерів або ще не достатньо протестовані на вітчизняних біржах.

"Сегмент програмного забезпечення для он-лайн брокериджу ще не заповнений, і нова система ПФТС має шанс", - говорить він.

Іншої думки у "Сіті Брок". Її аналітики вважають, що нова брокерська система ПФТС не стане конкурентним продуктом. Мовляв, програма не пожвавлює торгівлю і не підвищує ліквідність ринку. Це роблять люди - трейдери та інвестори.

"Зараз проблем з програмою нема - вже є більше 20 он-лайн брокерів, і їм ніщо не заважає підключити свої програми до ПФТС, але через низьку ліквідність на біржі вони не бачать у цьому сенсу. ПФТС потрібно шукати не програми, а залучати активних учасників ринку", - упевнений Артем Щербина.

За його прогнозом, до кінця 2010 року кількість брокерських рахунків в Україні досягне 10-15 тисяч. Колеги ПФТС з ММВБ наводять надихаючу статистику російського ринку інтернет-трейдингу: у системі торгів фондової біржі ММВБ зареєстровано більше 600 тисяч фізичних осіб.

Ринок інтернет-трейдингу завойовує прихильників і в Україні. За словами керівника проекту інтернет-трейдингу ПФТС Андрія Олійника, сьогодні приватних інвесторів, які торгують на біржі, можна розділити на дві умовні категорії активності.

Перша - це інвестори, які мають багаторічний досвід біржової торгівлі. Вони оперують сумами від сотні тисяч до декількох мільйонів гривень. Торгують у межах днів і тижнів, намагаючись "вхопити" тренд. Друга - новачки, які роблять перші кроки. Вони укладають невеликі угоди - від тисячі до десяти тисяч гривень.

Інвестиційний горизонт цієї групи коротший - від денної торгівлі до кількох днів. З отриманням досвіду вони збільшують купівельну спроможність і переходять до першої категорії. Звичайно, інвестор з кількома мільйонами теж може провести угоду всередині дня, якщо побачить відповідну інвестиційну можливість.

Аналітики вважають, що поштовхом для розвитку вітчизняного ринку інтернет-трейдингу у 2010 році може стати запуск ринку деривативів Українською біржею. Також розшириться спектр послуг, які надають он-лайн брокери. Наприклад, маржинальна торгівля дозволить застосовувати стратегію "гри на пониження".

"Інтернет-трейдингом цікавитимуться не тільки фізособи, але й корпоративні клієнти. Ця послуга зменшує витрати на проведення операцій з цінними паперами і збільшує ефективність управління активами", - кажуть у компанії "Арт-Капітал".

У той же час, розвиток сектора в Україні стримується слабким просуванням даної послуги порівняно з ринком FOREX, який рекламується протягом десяти років.

Джерело: Економічна правда

Автор: Вікторія Бондарчук

22 квітня 2010 р.