Суд визнав незаконною відставку глави ДКЦПФР


Окружний адміністративний суд Києва 27 травня відмовив колишньому голові Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Анатолію Балюку у відновленні його на колишній посаді.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на одного з учасників процесу.

Водночас, суд визнав, що Кабмін не мав права приймати його відставку в червні 2009 року.

Суд вирішив задовольнити вимоги позивача в частині "визнання протиправним та скасування розпорядження Кабміну №583-р від 3 червня "Про відставку Балюка А. І.".

Це рішення дозволить Балюку домогтися компенсації свого окладу за весь час незаконного звільнення, зазначає видання.

Суд не задовольнив інші позовні вимоги Балюка: відновити його на посаді голови ДКЦПФР і скасувати призначення на цю посаду Сергія Петрашка.

Останній ще 5 березня подав у відставку, яку Кабмін ухвалив 17 березня, через тиждень призначивши замість нього Дмитра Тевельова.

Анатолій Балюк був затверджений Верховною радою на посаді голови ДКЦПФР на семирічний термін за поданням президента в липні 2004 року.

Вже в грудні зміни до Конституції позбавили президента і парламент цих кадрових повноважень.

У 2008 році Конституційний суд вирішив, що право змінювати керівництво ДКЦПФР має Кабмін, але такі норми до законодавства так і не були внесені.

Це дозволило Балюку подати до суду через вісім місяців після відставки, "викликаної етичними причинами і незгодою з політичним курсом Кабміну в регулюванні фондового ринку".

"У той момент мені важко було відмовити Кабміну. Мої спроби написати заяву на ім'я президента чи голови Верховної ради натрапили на нерозуміння з боку керівництва колишнього уряду, і я погодився піти у відставку", - повідомив Балюк.

Порушення Кабміном ст. 31 закону "Про державну службу", згідно з якою "відставка чиновника приймається державним органом або посадовою особою, яке призначило держслужбовця на цю посаду", дозволило виграти ідентичні позови і колишнім членам ДКЦПФР Володимиру Харицькому та Івану Нестеренку.

На їх місце були призначені Юрій Назаренко та Олексій Петрашко.

Балюк, який працює виконавчим директором НБУ з питань валютного регулювання, визначиться зі своїми подальшими діями після одержання рішення суду 2 червня.

Джерело: Економічна правда

31 травня 2010 р.