"Ъ": Депозитарії зводять рахунки


Вирішення 26 серпня конфлікту довкола встановлення кореспондентських відносин між Всеукраїнським депозитарієм цінних паперів (ВДЦП) і Національним депозитарієм (НДУ) не вирішило проблем переведення цінних паперів із однієї установи в іншу. Вчора Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) була змушена прийняти рішення на прохання КУА "Своп" і ПАТ "ХайдельбергЦемент Україна" про переведення із ВДЦП в НДУ інвестиційних сертифікатів.

В записці пояснення до рішень вказується, що ВДЦП відмовляв в переведенні цінних паперів через відсутність законодавчого забезпечення". Відмови були видані ще в квітні-липні - до налагодження кореспондентських відносин.

Розроблений ДКЦПФР механізм передбачає, що емітент відкриває рахунок в НДУ, направляє ВДЦП вимогу скласти список клієнтів, що володіють цінними паперами цього випуску, потім ВДЦП передає глобальний сертифікат до НДУ, який переддепонує його, а охоронець повідомляє депозитарію про проведену операцію.

Голова правління НДУ Володимир Ульянов упевнений, що ВДЦП умисне блокує переведення сертифікатів. "Охоронці, які враховують ці папери, не можуть їх перевести, посилаючись на те, що це не дозволяє програмне забезпечення ВДЦП. Виходить, що через технічні проблеми і небажання ВДЦП втрачати клієнтів не можна реалізувати норму закону", - сказав пан Ульянов. За його словами, з цієї причини близько 15 емітентів не могли перевести цінні папери із ВДЦП в НДУ. У ВДЦП сказали, що проблема стосується 7 емітентів: до них не можуть перевести цінні папери 4 емітенти, від них до НДУ - 3.

Іншої думки дотримується регулятор, який вважає, що переведення не здійснювалось через відсутність необхідного механізму. У ГКЦПФР розраховують, що прийнятими рішеннями скористаються й інші емітенти, які захочуть змінити депозитарій. "Раніше не переводили, оскільки не було механізму. Вважайте, що рішення з цих двох компаній - це і є механізм", - сказав член комісії Володимир Петренко.

В. о. голови правління ВДЦП Юрій Шаповал зазначив, що індивідуальні рішення не носять загального характер, тому ГКЦПФР буде і надалі індивідуально дозволяти емітентам переводити цінні папери або нормативним документом затвердить саму процедуру переведення.

Джерело: Finance.ua

29 вересня 2010 р.