Обговорення Програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки знаходиться на заключній стадії - Дмитро Тевелєв



Обговорення Програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки знаходиться на заключній стадії - Дмитро Тевелєв

Обговорення Програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки знаходиться на заключній стадії. Найближчим часом завершиться підготовка остаточної редакції і вона буде передана на затвердження КМУ, сказав голова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Дмитро Тевелєв, на спільному засіданні представників Комісії, трьох саморегулівних організацій (СРО), що діють на ринку, - Асоціації українського інвестиційного бізнесу (УАІБ), Асоціації "Українські фондові торговці" (АУФТ), Асоціації професійних реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД), а також інших зацікавлених організацій.

В обговоренні Програми взяли активну участь учасники ринку через регіональні представництва СРО, які потім надали узагальнені пропозиції.

Представники СРО на засіданні акцентували увагу на модернізації інфраструктури ринку, необхідності спеціального законодавства по клірингу, нових інструментах (механізмах торгівлі, умовах доступу), пруденційному нагляді, питаннях захисту інвестора, комплексному довгостроковому плануванні тенденцій ринку.

Наголошувалося на особливій ролі облікової системи. На думку голови Ради ПАРД Володимира Щербаня, її основою має стати єдиний Центральний депозитарій у формі неприбуткового товариства (зараз 2 депозитарії у формі АТ). Кожний учасник матиме 1 голос. Це позбавить від певних ризиків (конфліктів, рейдерських атак на захоплення). Такий депозитарій має працювати виключно з депозитарними установами, а з емітентами працюватимуть зберігачі, яких слід підсилити в фінансовому аспекті.

Інші учасники засідання звертали увагу на те, як буде фінансуватися така установа, якщо це не АТ і пропонували не ламати діючі механізми і зв'язки, а створювати нові.

На засіданні наголошувалося на необхідності єдиної державної політики розвитку фінансового сектору, яка б зв'язувала всі його сегменти.

Джерело: УКР-Інформ

4 жовтня 2010 р.