Продаж ПФТС загрожує Україні


Сьогодні стартував процес, кінцевою метою якого є продаж української національної біржі ПФТС Московській міжбанківській валютній біржі (ММВБ).

З одного боку, цю ідею під слушним приводом "залучення інвестора" озвучив нинішній менеджмент ПФТС в особі Ірини Зарі.

З іншого боку, до зміни керівництва і реформування біржі для її продажу закликає Асоціація українських фондових торговців (АУФТ) в особі Сергія Антонова.

Другий прихильник продажу має великі шанси зібрати доручення членів асоціації ПФТС для проведення зборів та здійснення "перевороту" за такою ж схемою збору довіреностей з де-факто непрацюючих торгівців, за якою була створена і згодом визнана єдиною саморегулюючою організацією ринку (СРО) сама АУФТ.

На перший погляд, реформування ПФТС, яка після появи Української біржі переживає відтік торговців та істотне зниження обсягу угод, доцільне, оскільки існуюча у ПФТС система корпоративного управління є основною причиною втрати позицій на фондовому ринку.

З іншого боку, заявлені плани ММВБ як можливого покупця в Україні, у першу чергу, пов'язані з торгівлею облігаціями і ринком репо.

ММВБ може перетворити ПФТС на торговий майданчик для банків. Після закінчення кризи фінансові установи зможуть виходити на ринок цінних паперів з незрівнянно більшим обсягом грошей, ніж мають інвесткомпанії та приватні інвестори.

Якщо початкову ліквідність будуть підтримувати банки з російським капіталом - ВТБ, Ощадбанк і ПІБ, то пізніше такий майданчик може залучити й інші установи.

Однак більш серйозний аналіз змушує замислитися про доцільність продажу ПФТС Московській міжбанківській валютній біржі. Такий крок може загрожувати національним інтересам України.

Власником ММВБ є держава - Російська Федерація. Оскільки основний конкурент ПФТС теж частково має російський капітал, правда, приватний, Росія отримає серйозні важелі впливу на український фондовий ринок, а значить - і на українські компанії. Всі знають, як легко російська влада чинить тиск на приватний капітал.

Враховуючи, що росіяни планують організувати на основі ПФТС товарні біржі та створити умови для вільної торгівлі в Україні російськими цінними паперами, мова може іти і про переливання українського капіталу в РФ.

Якщо з'явиться можливість купувати в Україні російські цінні папери, як обіцяє ММВБ, український капітал потече до Росії, адже ліквідність російського ринку цінних паперів значно вища за український. А відтік капіталу, особливо в умовах економічної кризи, - це, без сумніву, загроза національній безпеці України.

Ще однією загрозою може стати отримання російськими структурами контролю над Національним депозитарієм України (НДУ). Це дозволить росіянам відстежувати і фінансові потоки, і стан власності багатьох українських підприємств.

Саме така модель прийнята у Росії, коли кожна біржа має свій депозитарій. Цілком імовірно, що НДУ може опинитися у руках російської сторони - такі плани вже неодноразово обговорювалися.

Отже, існують серйозні підстави вважати, що продаж ПФТС російській біржі здатен створити серйозну загрозу національній економічній безпеці України.

Підкреслю, все описане вище - це гіпотези, засновані, однак, на аналізі поточної ситуації. І все-таки хотілося б звернути увагу на цю проблему правоохоронних органів - РНБО та СБУ. На мій погляд, це питання має стати предметом уважного вивчення і аналізу для запобігання зазначеним загрозам.

Джерело: Економічна правда

9 листопада 2009 р.