Відкритий лист ТОВ «ТАСК-брокер» стосовно введення до складу Ради Асоціації «Українські Фондові Торговці» чотирьох додаткових асоційованих членів


ТОВ «ТАСК-брокер», в особі Голови товариства Сергія Бродовича, направило Голові Ради Асоціації «Українські Фондові Торговці» пану Антонову Сергію відкритий лист стосовно введення до складу Ради АУФТ чотирьох додаткових асоційованих членів.
Ніяким чином не ставлячи під сумнів професіоналізм, порядність та доцільність перебування у складі Ради новообраних асоційованих членів, ТОВ «ТАСК-брокер» вважає за необхідне довести до керівництва Асоціації та учасників ринку наступне.

Відповідно до Статуту Асоціації «Українські фондові торговці» обрання членів Ради Асоціації та прийняття рішення про припинення їх повноважень (п. 8.13.5.) – виключна компетенція Загальних Зборів. 02 липня 2009 року Загальними Зборами затверджено Положення про Раду Асоціації «Українські фондові торговці». Згідно з п.2.1. цього Положення Рада складається з 7 (семи) членів - фізичних осіб, які знаходяться в трудових відносинах з Членом АУФТ або представляють інтереси Члена АУФТ.

Жодної згадки про «асоційованих членів» ні в Статуті, ні в Положенні про Раду немає. Розширення Ради шляхом введення додаткових «асоційованих членів» є брутальним порушенням прав учасників Асоціації, Статуту та Положення про Раду. Тимчасове Положення про асоційованих членів Ради АУФТ, яке згадується в інформаційному повідомленні на сайті Асоціації про рішення від 5 жовтня, не є публічним, але і без ознайомлення з ним цілком зрозуміло, що воно порушує Статут Асоціації у частині рівноправності усіх членів Асоціації.

Якщо теперішній склад Ради не відповідає цілям і задачам Асоціації, Рада повинна скликати Загальні Збори та внести на розгляд членів Асоціації відповідні пропозиції, у тому числі щодо змін Статуту та Положення про Раду.

Існуюча наразі процедура формування Ради та комітетів Асоціації також не є достатньо демократичною – кожен член Ради обирається більшістю голосів, а комітети формуються Радою. Натомість, значна кількість членів Асоціації вважає за доцільне формування Ради та комітетів з використанням кумулятивного голосування, що, наприклад, вимагається законодавством при формуванні наглядової ради публічного акціонерного товариства.

Статутом Асоціації визначені наступні принципи її діяльності: рівноправність Членів Асоціації, самоврядування, інформаційна відкритість. Обрання асоційованих членів Ради шляхом кооптації порушує всі зазначені принципи. Взагалі кооптація не може бути прийнятною у демократичному суспільстві, принаймні для формування органів СРО.

Україна – демократична країна, що закріплено у Конституції. Тож, організації, що діють у державі, у своїй діяльності мають керуватися принципами демократії, особливо, якщо державними органами їм надаються певні повноваження. Авторитаризм і кулуарні домовленості несумісні з демократією.

Запровадження в Асоціації демократичних принципів безумовно буде вітатися торговцями цінними паперами і піде на користь формуванню цивілізованого фондового ринку в Україні.

ТОВ «ТАСК-брокер» вважає, що Голова Ради Асоціації «Українські Фондові Торговці» має вжити необхідних заходів щодо приведення діяльності Ради Асоціації у відповідність до Статуту Асоціації та демократичних принципів, та визнати недійсним рішення Ради від 5 жовтня 2009 року щодо розширення її складу.

ТОВ «ТАСК-брокер» пропонує скликати позачергові збори Асоціації для розгляду питання розширення складу Ради.

Джерело: Економічна правда

13 листопада 2009 р.