ПФТС обирає Москву


"Активність на ПФТС порівняно з Українською біржею мізерна. Показово, що реальні торги на ПФТС починаються лише після відкриття УБ, мовляв, подивимося, куди піде ринок. І це при тому, що сесія на ПФТС стартує на 30 хвилин раніше. Потрібні зміни".

Рада Асоціації ПФТС, яка є власником найбільшої української біржі - ВАТ "Фондова біржа ПФТС", вирішила розглянути на зборах 24 грудня питання залучення стратегічного інвестора - Московської міжбанківської валютної біржі (ММВБ).

Фондова громадськість сприйняла цю новину по-різному. Одні зітхнули з полегшенням: нарешті з'явився ефективний інвестор, і це сприятиме здоровій конкуренції. Мовляв, співпраця з біржею, що має більш сучасні технології, це краще, ніж нескінченні голосіння з приводу власної відсталості.

Інші прийнятим рішенням залишилися незадоволені. Вони вважають, що ПФТС поспішила з вибором стратегічного інвестора, не озвучивши пропозиції інших претендентів.

Втім, президент ПФТС Ірина Заря повідомила, що консультації про можливість співпраці проводилися і з іншими закордонними біржами, у тому числі Віденською фондовою біржею і NASDAQ-OMX.

Відомо також, що 18 листопада ПФТС відхилила пропозицію Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ) про створення групи, яка б об'єднала розрахунково-кліринговий центр, валютну, товарну і фондову біржі.

Наприкінці листопада преса сповістила ще про одну принадну пропозицію ПФТС від російської біржі РТС, яка володіє 49% Української біржі. Росіяни начебто хотіли купити 40% акцій ПФТС, щоб об'єднати два торгівельні майданчики. Проте, днями стало відомо, що РТС офіційних пропозицій з цього приводу ПФТС не надсилала.

Перевагу було віддано ММВБ. Очільник ради ПФТС, голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін, ще в середині листопада підтвердив: ММВБ має намір придбати 50% плюс одну акцію ПФТС. На засіданні ради ПФТС 25 листопада учасники погодилися з цією пропозицією, хоча остаточне рішення залишається за зборами.

"Це не найкращий варіант, тому що "віддавати" контроль на біржі нерезиденту менш бажано. Тим більше, що раніше обговорювалися варіанти 49% і 51%. Обговорення питання співпраці з ММВБ настільки затягнулося, що, мабуть, довелося погоджуватися на менш вигідні умови", - відзначає директор з корпоративного управління компанії SigmaBleyzer Діана Смахтіна.

Голова ради директорів групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" Валерія Гонтарєва рішення ПФТС знайти стратегічного інвестора оцінює позитивно. "Цей інвестор має розуміти роботу нашого ринку цінних паперів, тому ММВБ повинна бути серед претендентів на придбання", - сказала вона "Економічній правді".

Втім, на її думку, процес мав би бути більш прозорим. "Чому розглядається тільки один претендент? Чому немає ніякої офіційної розсилки інформації або консультацій з членами ПФТС з боку керівництва та ради ПФТС?" - запитує вона.

Разом з тим, Ірина Заря припускає, що на зборах питання про залучення ММВБ буде підтримане більшістю. ПФТС, за її словами, буде розвиватися як універсальна біржа, а з приходом стратега ринок отримає нові інструменти та технології, які дозволять підвищити ліквідність ринку і залучити нових інвесторів.

Акції розбрату

Втім, як стверджує один з опонентів ПФТС - представник харківського ТОВ "Фондова компанія "Фінекс-Україна" Ігор Когут - компанія є членом асоціації ПФТС, рада асоціації ПФТС грубо порушила права її членів. Вона, каже Когут, проігнорувала вимоги ініціативної групи, підтримані 92 компаніями з 295 членів асоціації.

Правда, тут починаються нюанси. У ПФТС стверджують, що заяви з приводу ігнорування інтересів членів ПФТС виглядають щонайменше дивно.

"Ми отримали листи від двох компаній: "Фінекс-Україна" та "Фенікс Капітал", але підписів інших учасників ринку там не було. У листі "Фінекс-Україна" з 12 компаній, які, за її заявою, входять у так звану ініціативну групу, тільки вісім є членами ПФТС. Тому про утиски прав членів не йдеться. Виникає питання: для чого створена група, і чиї інтереси насправді вона представляє?" - питає Ірина Заря.

На прохання "ЕП" назвати найбільші компанії-однодумці Ігор Когут надіслав список з 25 компаній. Згідно з ним, дії ініціативної групи підтримали ЗАТ "Альтана Капітал", Промінвестбанк, банки "Фінанси та кредит" і "Дельта", "Столиця - цінні папери", ЗАТ "Універ Капітал", ТОВ "Арта Цінні папери", "Фінком Капітал", ТОВ "Оптіма Інвест".

Однак, наприклад, у компанії "Альтана Капітал" спростовують свою приналежність саме до ініціативної групи.

У той же час, офіційного переліку компаній автору цих рядків знайти не вдалося. Сайт "Фінекс-Україна" перебуває на реконструкції, а на сайті investfunds.com під листом "ПФТС ігнорує третину своїх членів" такого списку теж нема.

Аби уникнути подальших непорозумінь, його варто було б оприлюднити. Це дозволило б розуміти, про яку частину незадоволених членів ПФТС йде мова.

За словами Когута, згідно із статутом асоціації ПФТС, її член має право вимагати включити до порядку денного додаткові питання, якщо його вимога буде підтримана 20 відсотками членів асоціації.

На підставі цього права ініціативна група вимагала включення до порядку денного питань про визначення стратегічного інвестора біржі ПФТС, включаючи обговорення пропозицій УМВБ, ММВБ, РТС та інших.

Також ініціативна група вимагала внести пропозицію про поділ акцій біржі порівну між усіма 295 членами асоціації, про зниження вступних та членських внесків і про припинення повноважень членів ради Асоціації ПФТС та обрання нових.

"Задоволена лиш одна вимога ініціативної групи: про акціонування біржі. Якщо мова йде про продаж акцій за "номіналом", то куди підуть ці гроші? На розвиток біржі? Але ж Асоціація ПФТС - неефективний власник. Біржа поставала за рахунок наших внесків, і тепер те, що створено за їх рахунок, нам же хочуть продати!" - обурюється виконавчий директор інвестиційної компанії Phoenix Capital Олег Швець.

З твердженням про ігнорування ПФТС думки членів асоціації не згоден директор компанії "КІНТО" Олег Пікарський. За його словами, на раді біржі обговорювалися різні варіанти розподілу акцій серед членів асоціації, в тому числі й варіант "рівномірного розподілу".

Більшу частину голосів набрав варіант, винесений біржею на загальні збори. Усі члени асоціації матимуть шанс оцінити цей варіант розподілу акцій біржі, а також питання про продаж контрольного пакету акцій ММВБ.

"Пропонована радою схема розподілу акцій виглядає так: частина пакета - в рівних частках всім членам асоціації, частина - пропорційно до внеску членів у розвиток ПФТС за минулий період і частина - пропорційно до внеску за майбутній період. Це в інтересах і учасників, і ПФТС", - уточнила президент ПФТС Ірина Заря.

ПФТС у двох особах

Згідно з даними ДКЦПФР, за підсумками дев'яти місяців 2009 року обсяг біржових контрактів на ПФТС склав 46,1% від усіх біржових контрактів в країні, тоді як аналогічний показник 2008 року сягав 92%.

"Активність на ПФТС порівняно з УБ мізерна. Показово, що реальні торги на ПФТС починаються лише після відкриття торгів на УБ, мовляв, подивимося, куди піде ринок. І це при тому, що сесія на ПФТС стартує на 30 хвилин раніше. Потрібні зміни", - відзначає директор з управління активами КУА "ITT-Менеджмент" Віктор Федоров.

На думку екс-голови ради ПФТС, голови наглядової ради групи компаній "Тект" Вадима Гриба, на грудневих зборах акціонерів необхідно вирішити два питання.

Перше - про реорганізацію ПФТС. Зараз менеджмент біржі не є її акціонером - 100% акцій володіє рада ПФТС. Отже, учасникам Асоціації ПФТС, які не захочуть брати участь у подальшому розвитку цієї біржі, треба надати право продати свої акції.

Друге питання - вибір стратегічного інвестора і перспективи розвитку біржі.

Ряд членів ПФТС критикує біржу за те, що її учасники, опосередковано будучи акціонерами, змушені щоквартально фінансувати однойменну асоціацію внесками.

"Існування Асоціації ПФТС - її Ради та членських внесків - має сенс доти, поки вона є акціонером біржі ПФТС", - заявив один із співрозмовників "ЕП".

За його словами, якщо у грудні буде вирішено поділити акції асоціації, бажаючих увійти до ради асоціації вдень з вогнем не знайдеш.

"Оскільки асоціація і біржа - різні юридичні особи, то, відповідно, потрібні вибори кандидатів у члени наглядової ради біржі", - вважає Ігор Когут.

Очевидно, що крім питання про стратегічного інвестора ПФТС доведеться привести у відповідність до закону про акціонерні товариства діяльність ВАТ "Фондова біржа ПФТС", переобрати членів ради асоціації та спостережної ради біржі.

Чим серце заспокоїти

Про подальший розвиток подій експерти говорять неохоче. Романтики мріють, що загальні збори ПФТС у грудні пройдуть із 100-відсотковою присутністю усіх членів асоціації. Реалісти засмучені: непрозорість у ПФТС, за їхніми словами, може призвести до того, що 24 грудня не буде прийнято жодних рішень.

"Біржі необхідно швидко перебудовуватися, щоб йти в ногу з часом", - констатують вони. А оскільки здорова конкуренція - найкращий стимул, то без неї УБ ризикує повторити шлях ПФТС від лідера ринку до закостенілої структури.

Діана Смахтіна переконана, що велика кількість бірж в Україні за відсутності сучасних технологій - це гальмо у становленні українського фондового ринку.

"Мабуть, регулятору ринку цінних паперів необхідно більш жорстко сформулювати вимоги до бірж, тим більше, що Україна проголосила адаптацію до європейських стандартів. Тоді питання консолідації піде природним шляхом, без підкилимної боротьби, перетягування клієнтів і угод", - вважає вона.

Джерело: Економічна правда

1 грудня 2009 р.