Відкритий лист до Асоціації «Перша фондова торгівельна система»


Шановні колеги!

Ми звертаємось як до органів управління та керівництва Асоціації ПФТС, так і до кожного учасника цієї асоціації, зважаючи на те, що практично кожний член Асоціації ПФТС є одночасно членом Асоціації УФТ.

Асоціація УФТ із самого початку намагалася стояти осторонь конфлікту керівництва ПФТС з членами Асоціації ПФТС.

Єдиною формою участі саморегулівної організації у загальновідомих подіях навколо ПФТС було надання інформаційної підтримки сторонам конфлікту. Основною метою при цьому було виключно намагання перевести конфлікт у стадію публічного обговорення ринком, що на наш погляд, повинно було привести учасників конфлікту до більш цивілізованої та прозорої форми взаємодії.

Дотепер Рада Асоціації УФТ не вважала за можливе будь-яким чином коментувати дії учасників конфлікту.

Однак 11.12.2009 р. в «Економічних новинах» було публіковано статтю «Конфликт вокруг ПФТС не утихает». В цій статті представник Ради Асоціації ПФТС висловив несправедливі та необґрунтовані обвинувачення Асоціації УФТ, яка начебто, спільно з ДКЦПФР, приймає участь у рейдерському захваті ПФТС.

Мабуть, недоцільно відповідати кожному, але наразі, на підставі офіційного звернення до об’єднань професійних учасників ринків капіталу торговців цінними паперами-членів обох наших асоціацій, Рада Асоціації УФТ вважає за доцільне висловити свою думку щодо діючого стану саморегулювання в ПФТС та в Україні в цілому.

Аналіз документів, на які посилаються члени Асоціації ПФТС у своєму зверненні, дійсно демонструють не дуже значний ступінь демократичності та врегульованості в управлінні та процедурі прийняття важливих рішень в Асоціації ПФТС. Можемо стверджувати це цілком об’єктивно, оскільки при підготовці статутних та внутрішніх документів Асоціації УФТ наші фахівці сумлінно вивчали аналогічні документи інших асоціацій, а також ті зауваження, які висловлювались USAID.

Напевне, конфлікт в ПФТС не набув би таких непривабливих форм, аби базові питання управління та прийняття рішень в асоціації були більш докладно регламентовані.

Тому пропонуємо учасникам конфлікту (і в першу чергу, керівництву ПФТС, як стороні, що має незрівнянно більші інформаційні, організаційні та можливо занадто значні дисциплінарні можливості) перевести відносини у більш цивілізовану, прозору та демократичну форму, а не діяти шляхом розправи над опонентами, оскільки існуюча ганебна ситуація вкрай негативно позначається на авторитеті всього національного фондового ринку.

Рада Асоціації

«Українські Фондові Торговці»

Прийнято на засіданні Ради АУФТ 17.12.2009 р.

Джерело: FundMarket

23 грудня 2009 р.