Експерт: із боргом, який має Україна, жодна держава не може бути стабільною (Lviv Financial Forum)


Жодна держава, маючи такий борг по запозиченням, як Україна, не може бути стабільною. Про це під час Lviv Financial Forum заявив Любомир Мітов, аналітик International Institute of Finance.

Експерт зазначив, що наразі для України став би актуальним репрофайлінґ - відтермінування виплат за боргами без зміни їм суми.

"Репрофайлінґ – хороша опція, але це треба було робити ще в березні. Якщо ж це робити у майбутньому, то це має бути найближче майбутнє!" - заявив Мітов.

"Я не погоджуюсь із тим, що налагодити фіскальну ситуацію можна шляхом невиплати боргу. Із тим боргом, який зараз має Україна, жодна держава не може бути стабільною. Треба зменшувати борг у короткий термін, і то сильно його зменшувати", - наголосив експерт.

Він додав, що нинішню ситуацію в Україні спричинили кілька факторів, найголовніших з яких - нестача грамотного політичного управління, зокрема в питаннях енергетики.

Водночас, керівник аналітичного департаменту для ринків, що розвиваються (крім Африки) Тімоті Еш, Стандарт Банк, Великобританія, зазначив, що наразі інвестори не вірять у стійкість економіки України.

"На сьогодні немає доступу до ринку — тому що інвестори не вірять у стійкість української економіки. Я розмовляю з багатьма інвесторами, й приблизно три чверті з них розповідають, що вони не вірять в українську фінансову систему, вони не вірять у програми МВФ, вважають поточну програму недоцільною", - зазначив експерт.

"Звісно, в березні, коли її було складено, неможливо було прогнозувати ані ринкові потоки, ані курс місцевої валюти... Але зрозуміло, що на сьогодні однієї програми МВФ недостатньо. І я вважаю, що репрофайлінґ — наразі ваш найкращий шанс. Її треба робити швидко та якомога скоріше", - наголосив він.

"Україна вже прийняла декілька дуже складних рішень. Наприклад, нинішня адміністрація підвищила оподаткування енергетичного сектору економіки — на 11 млрд гривень загалом. При ерерахуванні на долари це близько 1 млрд доларів. При цьому Україна виплатила якраз 1 млрд доларів зовнішнього боргу", - зауважив Еш.

Нагадаємо, у вересні Нацбанк повідомив, що валовий зовнішній борг України становить $136,79 млрд.

Крім того, регулятор зазначав, що інфляція в Україні досягла 19%, а національна валюта девальвувала на 60%.

 

Джерела: Тиждень.ua, Високий Замок, 23.09.2014

23 вересня 2014 р.