Як World Economic Forum оцінює розвиток фінансового ринку України


НКЦПФР проаналізувала ренкінги України щодо розвитку фінансового ринку в Індексі глобальної конкурентоспроможності 2017-2018.

Нещодавно World Economic Forum оприлюднив щорічний Індекс глобальної конкурентоспроможності 2017-2018 (The Global Competitiveness Index). Це один з найважливіших ренкінгів та барометрів інвестиційної привабливості країн. Цьогорічний Індекс оцінює економіки 137 країн світу (минулого року їх було 138).

Україна за рік піднялась в ньому з 85 на 81 сходинку. При цьому слід зазначити, що ренкінг має 12 складових, за якими оцінюються країни та їхні економіки. Кожна зі складових має свою вагу в загальному рейтингу.

Як зазначається на офіційній сторінці НКЦПФР у Facebook, для ринків капіталу найбільш важливою є восьма складова – «Розвиток фінансового ринку». В ренкінгу за цією складовою Україна посіла цього року 120 місце. Минулого року вона перебувала на 130 сходинці.

Цікавими є також ренкінги за окремими параметрами цієї складової, яких нараховується 8. Половина з них оцінює ефективність роботи фінансового ринку (чи відповідає він потребам бізнесу, чи доступні фінансові послуги, в тому числі кредити, чи є можливість фінансування через ринок цінних паперів, чи наявний венчурний капітал), а друга половина – надійність фінансового ринку (стабільність банків, рівень регулювання ринку цінних паперів, захищеність прав).

Аналізуючи динаміку України в цій складовій, в НКЦПФР зауважують, що за параметром «Залучення фінансування через ринок цінних паперів» наша країна посіла 114 сходинку, а минулого року – 127. За параметром «Регулювання ринку цінних паперів» (на жаль, багато років Україна в цьому питанні пасе задніх, залишаючись на останніх сходинках) цього року наша країна посіла 134 місце зі 137, а торік вона була на передостанньому місці – 137 зі 138 (тоді за Україною був лише Йемен, тепер ще і Молдова з Мавританією).

 

Більш детально – в
Індексі глобальної конкурентоспроможності 2017-2018

Джерело: FinPost, 28.09.2017, 16:37

28 вересня 2017 р.