Які новації впроваджуються на фінансовому ринку України


Це питання було проаналізоване у ході UkrFinForum19, проведеному групою ICU.

 

BANKID НБУ

У 2019 році кількість запитів на дистанційну ідентифікацію через систему BankID Національного банку збільшилася удвічі в порівнянні з минулим роком – до 205 тис. Водночас у цьому році здійснено вже понад 700 тис. спроб авторизації через сторінку системи, що також удвічі перевищує показник минулого року.

Про це повідомила у ході UkrFinForum19 Перший заступник Голови НБУ Катерина РОЖКОВА, йдеться на офіційній сторінці НБУ у Facebook.

За її словами, реальна робота BankID НБУ розпочалася наприкінці минулого року і до системи вже встигли долучитися 9 банків, 5 з яких є системно важливими («Ощадбанк», «ПУМБ», «Універсал банк (Monobank)», «Кредобанк», банк «Південний»). Крім того, до системи приєдналося понад 70 абонентів – надавачів адміністративних послуг.

«Звісно, система стає цікавою та кориснішою, коли до неї долучається якомога більше учасників, а особливо великих банків. Чекаємо на підключення «Приватбанку», який наприкінці вересня планує тестуватися в нашій системі. Це дасть нам можливість збільшити охоплення та додасть переваг дистанційній ідентифікації», – додала Катерина Рожкова.

Вона також розповіла, що варто зробити, аби була можлива дистанційна торгівля цінними паперами за допомогою використання BankID НБУ.

«Єдиним стримуючим фактором залишилися питання розробки договору для комерційного використання системи, який дозволить банкам-ідентифікаторам монетизувати передачу даних на користь абонентів-надавачів комерційних послуг, а також погодження міжабонентського тарифу. На сьогодні договір ще розробляється в НБУ, і на нього чекає Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку для внесення відповідних змін до свого положення про фінмоніторинг», – зазначила вона.

 

ТОРГІВЛЯ ОВДП НА BLOOMBERG

Як було повідомлено на UkrFinForum19, Міністерство фінансів України спільно з Національним банком України вирішили запропонувати проведення аукціонів облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП) через електронну торговельну систему – Систему аукціонів Bloomberg (Bloomberg’s Auction System). Це полегшить доступ українським та міжнародним банкам для роботи на первинному ринку внутрішніх державних облігацій України.

«Макроекономічна стабілізація та постійні зусилля з удосконалення роботи первинного ринку державних облігацій в Україні сприяли рекордно великим інвестиціям з боку іноземних фондів у цьому році. Співпраця з Bloomberg – це наступний етап у впровадженні найкращих практик у розвитку українського ринку державних облігацій. Підвищення прозорості та обізнаності інвесторів повинно мати позитивний вплив на розширення бази інвесторів та збільшення частки державного боргу в національній валюті», – зазначив Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій БУЦА.

«У цьому році ми спостерігаємо стійкий позитивний тренд для економіки – зростання попиту іноземних інвесторів на гривневі активи. Переведення первинних розміщень ОВДП на міжнародні торговельні платформи є черговим кроком Національного банку та Міністерства фінансів у напрямку посилення прозорості і ліквідності ринку державних запозичень, поліпшення доступу до нього, дедоларизації державного боргу. У подальшому ми докладатимемо зусиль також для розвитку й вторинного ринку ОВДП на міжнародних платформах», – зауважив Заступник Голови НБУ Олег ЧУРІЙ.

Слід нагадати, що система аукціонів Bloomberg використовується державними агенціями, центральними банками та фінансовими установами для проведення аукціонів в електронному вигляді, а учасники ринку відстежують ці аукціони та вносять заявки на купівлю. Система забезпечує безпечне та захищене середовище для випуску та викупу боргових зобов’язань, а також для виконання інших операцій на відкритому ринку – все на єдиній комплексній платформі. Платформа повністю інтегрована з даними, новинами, аналітикою та засобами зв’язку, доступними в Терміналі. Система аукціонів Bloomberg використовується в більш ніж 30 країнах світу.

 

СПІВПРАЦЯ НБУ ТА CLEARSTREAM

Начальник управління депозитарної діяльності НБУ Андрій СУПРУН розповів на UkrFinForum19, що за шість останніх місяців портфель облігацій внутрішньої державної позики у власності нерезидентів зріс більш ніж на 80 млрд. грн. до майже 100 млрд. грн. на сьогодні. Такий великий плюс забезпечив переважно прямий «лінк» між депозитарієм НБУ та міжнародним депозитарієм Clearstream, який запрацював цього року.

«Ми почали рухатися в бік інтеграції української інфраструктури в міжнародну. Ми будуємо прості, але надійні механізми, щоб іноземні інвестори без жодних перешкод могли купувати українські фінансові інструменти. Ми ведемо діалог з міжнародним депозитарієм щодо запуску нових можливостей», – повідомив він.

Також цього року до майже 10 млрд. грн. зріс портфель ОВДП у власності населення.

«Депозитарій НБУ зробив своє домашнє завдання. Ми повністю відкрили можливість API-взаємодії з нашою системою депозитарного обліку для депозитарних установ. Це спростить ринку розробку, наприклад, мобільних додатків, через які можна буде купувати ОВДП», – додав Андрій Супрун.

Зі свого боку, як повідомляє прес-служба Національного депозитарію України, Голова правління НДУ Міндаугас БАКАС зауважив: «Розвиток інфраструктури необхідний для того, щоб підвищити ефективність роботи на фондовому ринку. Тому важливо створювати умови, щоб інвестори могли вибирати різні способи виходу на ринок. Якщо порівняти тарифи Clearstream і НБУ, то з $4 млрд. інвестицій половина зберігається в ClearStream. Зберігання такого портфеля в Clearstream обходиться у $400 тис. на місяць. А по тарифах НБУ – майже $7 тис. Ця різниця – відмінний драйвер для учасників ринку продовжувати активно працювати над інститутом номінального утримувача. Адже він так і не запрацював через нестачу регуляторних дій».

 

Джерело:
FinPost, 30.09.2019, 16:47

30 вересня 2019 р.