ВР прийняла за основу оновлений законопроект "Про деривативи та фінансові ринки" №2284


Верховна Рада в четвер прийняла за основу внесений депутатами фракції "Слуга народу" законопроект №2284 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів", який є оновленим законопроектом №9035 "Про деривативи та фінансові ринки" з минулого скликання парламенту.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за таке рішення проголосували 244 народні депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Згідно з презентацією законопроекту, раніше оприлюдненою головою Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Тимуром Хромаєвим, він імплементує обов'язкові в ЄС вимоги актів MiFID II, MIFIR, EMIR.

У частині фінансової інфраструктури законопроект передбачає введення інституту оператора регульованого ринку для забезпечення централізованого укладання та виконання угод, створення торгового репозиторію (бази даних) для повноцінного функціонування ринків деривативів та запровадження центрального контрагента для зняття ризиків невиконання угод і розрахунку за ними.

Крім того, планується створити модель Багатосторонньої торговельної системи (MTF) — ринок для малого та середнього бізнесу і запровадити гнучкий ринок облігацій і контрактів деривативів — Організовану торговельну систему (OTF).

Передбачається, що організатори торгівлі замість однієї ліцензії на фондовому ринку та відсутності таких на товарному ринку обиратимуть із семи ліцензій на ринках капіталу і двох ліцензій - на товарному ринку.

Згідно з презентацією, в частині фінансових посередників заплановано трансформацію торговця цінними паперами в інвестиційну фірму за європейською моделлю, що дасть змогу їм офіційно надавати інвестиційні консультації. Окрім того, передбачається розширити можливості таких фірм за рахунок пов'язаних агентів, які можуть діяти від імені, в інтересах, під контролем та за рахунок фірми.

Проект закону також передбачає впровадження диференційованого підходу до ліцензування фінансових посередників, відповідно до якого менша відповідальність передбачає менше вимог.

У частині фінансових інструментів заплановано введення деривативних контрактів, депозитних сертифікатів банків і випуск за новою процедурою більш захищених корпоративних облігацій. Окрім цього, законопроект передбачає введення загальних правил випуску похідних цінних паперів.

Намічено також впровадити диференційований підхід до інвесторів (із поділом їх на кваліфікованих і некваліфікованих), запровадити звітність щодо деривативних контрактів, а також правила остаточності розрахунків у платіжних і депозитарних системах та ліквідаційного нетингу.

Голова профільного комітету Данило Гетманцев, який представляв законопроект та який є одним з його авторів, зазначив, що його підтримують регулятори ринку Нацбанк та НКЦПФР, а також Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Водночас депутат від групи "Довіра" Сергій Шахов, який виступив після нього з альтернативним законопроектом, стверджує, що проти законопроекту - регулятор енергоринку НКРЕКП та Державна регуляторна служба, оскільки в особі НКЦПФР він створює "держмонстра".

Представник опозиційної фракції "Європейська солідарність" Ніна Южаніна заявила, що парламентський комітет з євроінтеграції вказав на те, що норми законопроекту №2284 суперечать праву Євросоюзу, яке, за її словами, висуває вимогу щодо розділення регулювання ринку цінних паперів, товарних та енергетичних ринків. Вона наполягає, щоб цей документ було погоджено з європейськими партнерами.

Депутат від "Батьківщини" Ольга Бєлькова закликала голову НКЦПФР Хромаєва дуже активно слухати бізнес, особливо в частині регулювання товарних ринків, щоб ухвалити цей закон і не повторити сумної долі законопроекту №9035.

Уже після голосування голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус, який підтримав документ у першому читанні, написав про необхідність його доопрацювання до другого читання в частині енергетичних ринків.

Раніше з критикою низки норм законопроекту виступили також саморегулівні організації на фондовому ринку (СРО), з листа яких на ім'я президента з різкою критикою на адресу комісії в серпні цього року розпочалося обговорення цього документа. За словами голови Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв Олексія Кия, вже досягнуто домовленості з Гетманцевим стосовно доопрацювання цього документа в стінах парламенту в рамках другого читання.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна, 19.12.2019, 19:15

19 грудня 2019 р.