Шмигаль збільшив термін створення фондового ринку


Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підтримав ініціативу підписання меморандуму з міжнародними партнерами і стейкхолдерами щодо створення фондового ринку в Україні.

Про це йшлося на нараді 22 жовтня під головуванням прем’єра з обговорення питання покрокової імплементації створення необхідної фінансової інфраструктури для розбудови фондового ринку.

«Час експериментів завершився. Нам потрібні чіткі проектні кроки, які призведуть до виникнення цивілізованого ринку. Політична воля та підтримка уряду точно є», - наголосив Шмигаль.

Участь у нараді взяли Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, Директор офісу економічного зростання USAID Фархад Гауссі, старший банкір ЕБРР Ірина Кравченко та представники Кабміну.

Очільник уряду зазначив, що створення фондової платформи може зайняти 3 роки, тоді як у вересні він заявляв про можливість побудови фондового ринку за 1 рік.

«Є таймлайн – трирічний часовий горизонт. Повноцінне створення фондової площадки в Україні займе певний час, тому що це потребує зміну законодавства та правил», - зазначив Шмигаль.

Він також сподівається, що до роботи буде долучена якомога більша кількість міжнародних експертів, які вже мають працюючі фінансові моделі у своїх країнах.

Представник USAID у свою чергу заявив про підтримку реформи фондового ринку.

«Це великий амбітний проєкт, який матиме трансформуючий ефект на українську економіку. Проєкт змінить те, як міжнародні інвестори дивляться на Україну, якщо він буде впроваджений правильним чином. Це більше ніж ідея, ми хочемо, щоб платформа для торгівлі різними видами активів була реальністю», - зазначив Гауссі.

Раніше Шмигаль анонсував річний термін створення фондового ринку в Україні.

Нагадаємо, в Україні вже існує фондовий ринок із відповідною інфраструктурою у вигляді фондовий бірж, торговців цінними паперами, інвестиційних фондів та інвестиційних компаній. Проблемою є лише якість цієї інфраструктури та інвестиційних інструментів.

 

Джерело: Фінансовий клуб, 23.10.2020, 12:36

23 жовтня 2020 р.