Нацбанк знову зберіг облікову ставку 6%


Національний банк сьогодні ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 6%.

Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

«З одного боку, це не змінює стимулюючий характер монетарної політики, що є важливим для відновлення економіки, а з іншого – й надалі сприятиме збереженню помірних темпів інфляції», – зазначив він.

В НБУ стурбовані посиленням інфляції, яка з початку року вже становить 4,1% та повернулася в діапазон 5% +/-1 в.п.

«У листопаді споживчі ціни зросли на 3,8% у річному вимірі. У місячному вимірі зростання індексу також було відчутним – на 1,3%. Такий приріст був вищим, ніж очікував Національний банк», – зазначив він.

Надалі з огляду на низьку базу порівняння очікується подальше зростання споживчих цін у наступні місяці.

Облікова ставка останнього разу знижувалася ще з 12 червня, коли її зменшили з 8% до 6%. В цілому за I півріччя 2020 року облікова ставка знизилася більше ніж удвічі – із рівня 13,5%. В II півріччі облікова ставка вже не змінювалася, оскільки в НБУ заявили про завершення циклу її зниження. В НБУ також заявляли, що в 2021 році можливе зростання облікової ставки у випадку посилення інфляції.

Надалі монетарна політика Національного банку залежатиме насамперед від розвитку епідемічної ситуації та інфляційних ризиків.

«У разі швидкої стабілізації епідемічної ситуації економіка продовжить відновлюватися, що супроводжуватиметься помірним пришвидшенням інфляції. Основним стимулюючим інструментом виступатиме фіскальна політика, в тому числі очікуване підвищення мінімальної заробітної плати. Водночас Національний банк, хоча й проводитиме м’яку монетарну політику, готовий також відреагувати підвищенням облікової ставки на пришвидшення інфляції в умовах пожвавлення світової та української економік», – розповів Кирило Шевченко.

Натомість реалізація негативного сценарію розвитку пандемії стримуватиме споживчий попит та уповільнить економічне зростання загалом. За таких умов інфляційний тиск буде слабшим, водночас Національний банк зможе надати економіці додатковий монетарний імпульс.

 

Джерело: Фінансовий клуб, 10.12.2020, 14:04

10 грудня 2020 р.