Ринок венчурних інвестицій у ІІІ квартал 2020 року демонструє зростання


Обсяг венчурних інвестицій зростає, незважаючи на зменшення обсягу угод за останні шість кварталів. Про це йдеться у новому Звіті KPMG Venture Pulse за ІІІ квартал 2020 року.

 

РЕКОРДНІ ПОКАЗНИКИ

Згідно з ним, у ІІІ кварталі 2020 року обсяг глобальних венчурних інвестицій становив понад $73,2 млрд., включаючи рекордний щоквартальний показник в Європі – $12,1 млрд.

Незважаючи на занепокоєння, пов’язані з карантином, геополітичну напруженість, президентські вибори в США та потенційно складний Brexit, глобальні венчурні інвестиції фактично зростали другий квартал поспіль.

«Після кількох сповільнених кварталів ринок IPO у ІІІ кварталі 2020 року стрімко набрав обертів для компаній, що фінансуються за участю венчурного капіталу, і низка великих компаній-єдинорогів здійснили успішні виходи. Враховуючи нещодавні подання заявок кількома іншими компаніями-єдинорогами разом із різким зростанням кількості угод зі спеціалізованими компаніями для цілей поглинань (Special Purpose Acquisition Companies – SPACs), IV квартал 2020 року, здається, продовжує зберігати рекордні темпи», – повідомив Конор МУР, Співзасновник, KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network KPMG International.

 

ОСНОВНІ ПОДІЇ НА РИНКУ

Глобальні венчурні інвестиції зросли з $70 млрд. за 5674 угодами у ІІ кварталі до $73,2 млрд. за 4861 угодами в ІІІ кварталі 2020 року.

Кількість окремих венчурних угод, проте, зменшилася до найнижчого рівня, що спостерігався з IV кварталу 2013 року.

Венчурні інвестиції в Європі досягли нової рекордної позначки – $12,1 млрд. за 1024 угодами в ІІІ кварталі порівняно з $11,5 млрд. за 1513 угодами у ІІ кварталі 2020 року.

Венчурні інвестиції в Північній та Південній Америці залишалися відносно стабільними поквартально – було інвестовано $40 млрд. за 2477 угодами. На частку США припадає $37,8 млрд. цих інвестицій і 2285 угод.

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні інвестиції склали $21,1 млрд. за 1285 угодами в ІІІ кварталі порівняно з $17,2 млрд. за 1207 угодами у ІІ кварталі.

Глобальні корпоративні венчурні інвестиції залишалися стабільними протягом третього кварталу поспіль, склавши $33,6 млрд. за 1148 угодами у ІІІ кварталі 2020 року.

Угоди виходу з проектів венчурного інвестування (VC-backed exit activity) зросли до $156 млрд. у ІІІ кварталі 2020 року порівняно з лише $49,2 млрд. у ІІ кварталі 2020 року і наблизившись до рекордного максимуму в $171 млрд., встановленому у ІІ кварталі 2019 року.

Кількість глобальних угод з приватними венчурними інвесторами/фінансування проектів на ранній стадії розвитку (angel/seed stage deals) у ІІІ кварталі 2020 року (1650) була найнижчою з IV кварталу 2012 року, тоді як кількість глобальних угод на ранніх стадіях (1716) була найнижчою з ІІ кварталу 2014 року.

 

УКРАЇНСЬКІ ОСОБЛИВОСТІ

«Черговий раз український ринок венчурних інвестицій віддзеркалює події, які відбуваються в Європі та світі: кількість та обсяг транзакцій з венчурними грошима в Україні у ІІІ кварталі були значно більшими, ніж у попередньому. Було повідомлено про 16 угод, з яких 10 угод на суму $143 млн., не враховуючи угоду із залучення фінансування Revolut. У попередньому кварталі було укладено 12 угод, з яких 10 угод на суму $36 млн. (не по всіх угодах відомий розмір транзакції). Це підкреслює, що Україна є невід’ємною складовою глобального ринку технологій та інновацій. Приємно зазначити, що активними інвесторами в українські стартапи залишаються локальні гравці. Наприклад, протягом ІІІ кварталу українські інвестори ICU Ventures, Horizon Capital, Genesis Investments, Fedoriv Group, TA Ventures, SMRK, Quarter Partners, Pragmatech фінансували такі українські проекти як 3DLOOK, Augmented Pixels, WareTeka, Doc.ua, Liki.24, Esper Bionics та Hurma Systems», – зазначив Ілля СЕГЕДА, Лідер напрямку консультаційних послуг з питань злиття і поглинань KPMG в Україні.

 

ПЕРСПЕКТИВИ

Очікується, що венчурні інвестиції в останній квартал 2020 року зберігатимуться на стабільному рівні.

Також очікується, що угоди на пізніх стадіях залишатимуться головним пріоритетом для венчурних інвесторів, що, ймовірно, і надалі ускладнюватиме залучення інвестицій для компаній на ранніх стадіях розвитку. Фінтех, ефективність бізнесу, освітні технології (edtech), технології у сфері охорони здоров’я (healthtech) та біотехнології (biotech) залишатимуться дуже привабливими на галузевому рівні.

«Хоча в цілому венчурні інвестиції залишаються на диво стійкими, враховуючи низку різноманітних проблем по всьому світі, тривале скорочення фінансування компаній на ранніх стадіях розвитку викликає певне занепокоєння. Оскільки багатьом seed-компаніям (стартап-компаніям) та компаніям на ранніх стадіях розвитку важко залучити фінансування, це може мати серйозний довгостроковий вплив на незавершені проекти венчурного інвестування, уповільнюючи обсяги фінансування та притоку інновацій в нові ідеї та сфери економіки», – сказав Кевін СМІТ, Співзасновник, KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network.

 

Більш детально – у Звіті KPMG Venture Pulse за ІІІ квартал 2020 року

 

Джерело: FinPost, 29.12.2020, 10:31

29 грудня 2020 р.