Новий біржовий світовий порядок: інвестори GameStop обіграли Волл-стріт


Повстання роздрібних інвесторів проти хедж-фондів, як вже назвали ситуацію навколо акцій GameStop, сайту Reddit, торговця Robinhood і хедж-фонду Melvin Capital, знаменує собою тектонічні зміни в самій філософії традиційної біржової торгівлі. Професійним гравцям ринку, їхнім багатомільярдним капіталам та економічно виправданим стратегіям кинули виклик розрізнені інвестори-бунтарі, готові з помсти надути цінову бульбашку. FinClub публікує історію про те, як інвестори оголосили війну хедж-фондам і навіть виграли одну битву (рос.).

Акції мережі офлайнових магазинів комп’ютерних ігор GameStop за минулий тиждень подорожчали в п’ять разів, а всього за три місяці капіталізація компанії зросла в 30 разів. Причини цінового ралі виявилися незвичайними навіть для розвиненого американського фондового ринку і змусили обговорювати цю історію по всьому світу. Вперше роздрібні інвестори атакували хедж-фонди їньою ж зброєю.

Бунт мілленіалів

Витоки історії ведуть нас на сайт Reddit, 21-й за популярністю в світі та 13-й в США. На цьому форумі, побудованому за принципом соціальної мережі, окремі «гілки» обговорення називаються сабреддітами. Один з них – r/WallStreetBets (WSB) – присвячений інвестуванню в акції та опціони.

Учасники форуму віддають перевагу агресивним торговим стратегіям – спекулятивній торгівлі опціонами з використанням позикових коштів, додаючи в торги елементи казино і веселощів. На форумі можна знайти публікації про те, як $1 тис. перетворити на $100 тис., а потім все втратити.

Розвитку тренда сприяли брокери без комісії, мобільні додатки для онлайн-торгівлі та високоволатильні акції-меми («meme stocks»), такі як Tesla, Amazon, Snap, Micron Technology. Антіковідні виплати громадянам в 2020 році, а також заощадження, які зросли в період кризи, сприяли появі у американців зайвих грошей для інвестування. А готовність ризикувати – основна риса учасників WSB, які «живуть лише раз» (YOLO; You Only Live Once).

Один з них, користувач u/ronoron, 29 листопада написав у WSB про те, що хедж-фонд Melvin Capital Management зробив велику ставку на пониження акцій GameStop, які тоді коштували по $16,08. Він звинуватив «бумерів» (їм зараз від 61 до 78 років) в омані, що цифрові ігрові консолі вб’ють бізнес GameStop. Ставку на падіння також робили хедж-фонди Point72 і Citron Capital.

Звітність GameStop дійсно показувала щорічне скорочення виручки, в тому числі через структурну зміну попиту з боку ігроманів, через що компанія була популярною у інвесторів, які заробляють на «коротких» продажах, позичаючи і продаючи їхні акції з метою подальшого викупу за нижчою ціною. Але користувачі WSB, кістяк яких формують «мілленіали» (їм зараз по 25-39 років), не погодилися з цим прогнозом і вирішили покарати хедж-фонд – скупити опціони на акції GameStop.

Успішною ця кампанія стала не відразу – за півтора місяця акції GameStop подорожчали ледь до $20. І лише після того, як відомий екс-власник сайту кормів для домашніх тварин Chewy Райн Коен 11 січня 2021 року ввійшов до ради директорів GameStop, завбачливо купивши минулого року її акції, і запропонував нову стратегію цифрової трансформації, акції компанії з 13 січня стали дорожчати швидше – до закриття торгів 19 січня коштували вже близько $40.

Наступного дня компанія Citron Research спрогнозувала падіння акцій GameStop до їх економічно обґрунтованого рівня в $20, чим ще більше розлютила користувачів WSB. Вони кинулися скуповувати акції, які в п’ятницю 22 січня підскочили до $76, закрившись на позначці $65.

25 січня почався практично вертикальний зліт котирувань акції: в понеділок торги закрилися на позначці, близькій до $77, а у вівторок – $148.

Хайпу додав бізнесмен Ілон Маск, якого в Twitter читає 44,6 млн користувачів. 26 січня він запостив посилання на сабреддіт WSB з одним словом «Gamestonk!!». Бізнесмен обіграв назву компанії GameStop, замінивши Stop на Stonk – сильне бомбування. Після цього акції GameStop в середу більш ніж подвоїлися, досягнувши $348. До цього моменту компанія тільки з початку року подорожчала у феноменальні 18,4 раза.

Натхненні успіхом, користувачі WSB спровокували скупку акцій оператора офлайнових кінотеатрів AMC Entertainment Holdings (що переживають кризу через коронавірусні обмеження), які в середу подорожчали вчетверо, а також компаній Koss Corporation, Bed Bath & Beyond, і компаній «вимираючих телефонів» BlackBerry і Nokia. Висока волатильність спостерігалася також в акціях Express, Genius Brands International і Naked Brand Group.

Основні заявки від роздрібних інвесторів на ці акції надходили через Robinhood та інші мобільні платформи біржової торгівлі. 28 січня Robinhood, TD Ameritrade, E-Trade і WeBull без попередження обмежили торгівлю акціями. Користувачі WSB миттєво відреагували колективним позовом проти Robinhood, паралельно звинувачуючи брокера в продажу даних про їхні угоди великим гравцям (що можливо, враховуючи, що інвестори не платять комісію брокеру).

Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) попередила, що буде «захищати роздрібних інвесторів, коли факти демонструють зловживання та маніпуляції в торговій активності». Robinhood оголосив, що зупинив приймання заявок через порушення регуляторних вимог та екстрено залучив до $1 млрд капіталу. Відсутність в четвер на ринку частини заявок користувачів WSB викликала просідання вдвічі котирувань GameStop, які коливалися від $483 до $112, закрившись на позначці $194.

Вже в п’ятницю, коли Robinhood «повернувся» на ринок і заявки інвесторів більше не блокувалися (хоча ліміти на торгівлю з кредитним плечем були посилені), акції GameStop піднялися до $325 з денним зростанням на 68%, а компанія коштувала вже $22,67 млрд.

Акції AMC виросли в п’ятницю на 54%, показавши тижневий приріст на 278%, акції Koss Corporation додали 53% і рекордні 1816% відповідно. Компанія BlackBerry, злетівши в середу, в четвер-п’ятницю втратила все зростання, закривши тиждень зростанням на 0,3%. Аналогічною була доля акцій Nokia (+8,6%) і Bed Bath & Beyond (+17%). Акції GameStop – особа протесту – подорожчали в п’ять разів.

У вівторок, 26 січня, в день пікових торгів акціями GameStop їх оборот перевищив оборот по акціях Tesla, Microsoft і Apple. У п’ятірку увійшла також компанія AMC.

Індивідуальні інвестори відіграли проти хедж-фондів, які грали на зниження цінних паперів. Розворот тренда змушував їх закривати позиції з величезними збитками. Цей шорт-сквіз (short squeeze) привів до додаткового попиту на акції вже з боку самих хедж-фондів.

Аналітична компанія S3 Partners підрахувала, що інвестори, які грали на зниження вартості акцій GameStop, до закриття торгів у п’ятницю втратили $19 млрд. Хедж-фонд Melvin Capital Management, який на початку року керував $12,5 млрд, до кінця минулого тижня втратив близько 30%. Схожі втрати торкнулися хедж-фонду Maplelane Capital, активи якого на початку року становили $3,5 млрд, а станом на середу втратили 30%. Повністю закрили позиції у GameStop компанії Melvin Capital і Citron Capital, продовжуючи вірити в обгрунтованість ціни в $20.

Прибуток, збитки і нова норма

Деякі компанії вже встигли скористатися позаплановим зростанням їхніх котирувань. AMC Entertainment Holdings позбулася боргу на $600 млн, оскільки її кредитор Silver Lake вирішив конвертувати борг в акції за ціною $13,51, хоча ще тиждень тому акції коштували $3,51.

Професійні інвестори не сумніваються, що з часом котирування акцій GameStop та інших «розкручених» компаній повернуться до їх економічно обґрунтованого рівня, але пересічні інвестори показали, що вони можуть розгорнути ринок і привести до збитків тих, хто вважав, що ніхто не може кинути їм виклик, що межує з інвестиційним божевіллям.

Професор фінансів Wharton School Пенсільванського університету Джеремі Сігел очікує, що манія GameStop закінчиться справедливим програшем інвесторів. «Усі манії згаснуть, ціна повернеться до фундаментальної вартості, і ви програєте», – сказав він.

Майкл Беррі, який заробив на обвалі американського іпотечного ринку в 2007-му і став всесвітньо відомим завдяки книзі Майкла Льюїса The Big Short (в подальшому екранізованій), заявив днями, що ралі GameStop вийшло з-під контролю. «Те, що відбувається зараз, повинно мати правові та нормативні наслідки. Це неприродно, шалено і небезпечно», – сказав він. Його фірма Scion Capital вже продала 4,8% акцій GameStop.

Багато біржових учасників закликали SEC розслідувати подію, але їм буде непросто довести, що повідомлення на форумі є частиною незаконної схеми маніпулювання ринком. Хоча ніхто не ризикне стверджувати і протилежне – що анонімні користувачі WSB не намагалися маніпулювати інвесторами, рекламуючи для скупки різні компанії, а не тільки «penny stock» (акції, які коштують менше $5).

У цього протесту з’явилося і своє «обличчя» – «домашній» інвестор Кіт Джилл (Keith Gill; нік u/DeepFuckingValue), який ще в 2019 році купив акції GameStop на $53 тис., а у вівторок оголосив, що його акції коштували вже в 905 разів більше – $48 млн.

За допомогою TikTok, Twitter, а з липня минулого року і YouTube (у його каналу Roaring Kitty вже 264 тис. підписників, хоча місяць тому їх було 2 тис.) він намагався формувати спільноту фанів інвестицій в GameStop. Весь минулий тиждень інвестори орієнтувалися на його подальші рекомендації – Кіт Джилл не продав жодної акції, «втративши» тільки в четвер $15 млн. «If he's still in I'm still in», – відреагували на це фоловери, також відмовившись продавати акції за поточною ціною в $325, незважаючи на цінову бульбашку, що сформувалася. Експерти Credit Suisse оцінили мінімальну цільову ціну GameStop всього в $3,5.

Ларрі Табб, керівник відділу досліджень структури ринку в Bloomberg Intelligence, сказав NYT, що зростання трейдерів, подібних Джилл, «було б неможливим навіть кілька років тому», тому що кожна угода була платною, і ринок приділяв менше уваги соціальним мережам. Але тепер, коли люди застрягли вдома через пандемію і мають легкий доступ до безкоштовної торгівлі в онлайн-брокерських конторах, «ці хлопці побачили можливість і скористалися нею», вважає Ларрі Табб.

Але навіть якщо ціна GameStop скоро обвалиться до колишніх рівнів, американський фондовий ринок уже змінився. Співзасновник Reddit Алексіс Оганян вважає, що ринок повинен адаптуватися до світу, де дрібні інвестори отримують частину влади, що належить великим фінансовим компаніям.

Число послідовників WSB завдяки цій історії показало вибухове зростання. Інвестиційному сабреддіту, створеному 31 січня 2012 року, знадобилося дев’ять років, щоб залучити перші 2,2 млн читачів, але за останні тижні він отримав ще 5,3 млн послідовників. За вечір неділі додалося ще 0,2 млн фоловерів.

Багато з цих 7,7 млн користувачів люблять меми та ненавидять Волл-стріт. Лише питання часу, коли вони оголосять новий «хрестовий похід» проти біржових спекулянтів, забуваючи, що вони такі самі.

 

Автор  Садовничий В'ячеслав

Джерело: Фінансовий клуб, 01.02.2021, 11:00

1 лютого 2021 р.