Через високу інфляцію НБУ 15.04.2021 підняв облікову ставку до 7,5%


Національний банк зважив на інфляційний стрибок останніх місяців, коли в березні річна інфляція сягнула 8,5%, і підняв облікову ставку одразу на 1 відсотковий пункт.

З 16 квітня облікова ставка НБУ збільшується з 6,5% до 7,5%.

Про це зазначено в релізі НБУ.

«Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку на 1 в.п. до 7,5% річних. Цей крок сприятиме поступовому сповільненню інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до нашої цілі 5% уже в першій половині 2022 року», – зазначив голова Національного банку Кирило Шевченко.

НБУ помітив суттєве зростання споживчих цін. «У I кварталі інфляція очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п., але відхилилася від нього суттєвіше, ніж передбачалося прогнозом, зокрема у березні зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%», – заявив Кирило Шевченко.

За підсумками березня зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція – до 5,9%. Динаміка показників перевищила прогноз Національного банку України.

Він пояснив це тимчасовими чинниками: зростанням світових цін на продукти харчування та енергоносії, пожвавлення світової економіки, ефекти від гірших минулорічних врожаїв.

Нагадаємо, що 21 січня НБУ ухвалив рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних, оскільки у 2020 році інфляція прискорилася до 5% і досягла центральної точки цільового діапазону.

Національний банк з 4 березня підвищив облікову ставку до 6,5% для повернення інфляції у цільовий діапазон 5%±1 в.п. На той момент були відомі лише дані за інфляцію січня, яка сягнула 6,1% р/р.

Однак на цьому рівні вона не зупинилася і досягла у березні 8,5%.

«У результаті за підсумками року інфляція знизиться до 8% і повернеться до цілі 5% у першій половині наступного року, де триматиметься і надалі», – сказав голова НБУ Кирило Шевченко.

 

Джерело: Фінансовий клуб, 15.04.2021, 14:03

15 квітня 2021 р.