НБУ сприяє спрощенню доступу нерезидентів до державних цінних паперів України


Національний банк України запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів та розширив можливості застосування "лінку" з міжнародним депозитарієм.

Відповідні зміни дадуть змогу спростити доступ нерезидентів до облігацій внутрішньої державної позики (далі – ОВДП), зокрема до військових ОВДП, та сприятимуть створенню нових послуг із продажу державних цінних паперів.

Так, Національний банк оновив положення "Про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України" (далі – Положення), урегулювавши, зокрема:

- можливості відкриття в системі депозитарного обліку депозитарію НБУ агрегованих рахунків для обліку цінних паперів, права на які належать нерезидентам. Це зроблено з метою спрощення автоматизації процесів відкриття рахунків у цінних паперах та обслуговування операцій нерезидентів із ОВДП;

- порядок обліку прав на цінні папери, що належать інвестиційним фірмам та їх клієнтам;

- умови припинення ведення обліку та обслуговування обігу облігацій місцевих позик у системі депозитарного обліку депозитарію НБУ.

Крім того, депозитарій НБУ додав можливість обслуговування кількох однотипних агрегованих рахунків у цінних паперах однієї депозитарної установи. Це дасть змогу оптимізувати процеси купівлі-продажу ОВДП інвестиційними фірмами та їх клієнтами, а також сприятиме залученню FinTech компаній на цей ринок.

Депозитарій НБУ також активно співпрацює з міжнародним депозитарієм Clearstream Banking S.A. (далі – Clearstream) для збільшення послуг, доступних через "лінк" між депозитаріями. Зокрема, скасовано обмеження для резидентів України на проведення операцій з ОВДП у системі Clearstream. Це дасть змогу розширити коло учасників вторинного ринку державних цінних паперів України серед нерезидентів.

Зміни до Положення затверджені постановою Правління Національного банку України від 21 квітня 2022 року № 79 "Про затвердження Змін до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України". Документ набирає чинності з 23 квітня 2022 року, за винятком окремих пунктів, які наберуть чинності з 25 квітня 2022 року.

 

Джерело: StockWorld, 23 квітня 2022 10:22

23 квітня 2022 р.