На ФБ «Перспектива» відбулися перші операції РЕПО з депозитними сертифікатами НБУ


21 січня 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено перші угоди РЕПО з депозитними сертифікатами НБУ.

Обсяг укладених угод РЕПО у перший день торгів склав 401,95 млн грн.

Нагадаємо, що 18 cічня 2016 р. між Національним банком України та фондовою біржею «Перспектива» відповідно до Постанови Правління НБУ № 859 від 03.12.2015 р. укладено договір про розрахунки за операціями з депозитними сертифікатами НБУ, який передбачає можливість проведення на біржі не тільки операцій купівлі-продажу, але й операцій РЕПО з депозитними сертифікатами.

«Швидкий старт біржових торгів РЕПО з депозитними сертифікатами, протягом лічених днів після врегулювання необхідних регламентуючих процедур, свідчить про високу зацікавленість ринку в отриманні додаткових можливостей, які регулярно надає операторам грошового ринку Національний банк», - повідомив директор ФБ «Перспектива» Станіслав Шишков.

Загальний обсяг торгів депозитними сертифікатами на ФБ «Перспектива» з початку 2016 року вже сягає 6,2 млрд грн, тобто 60% торгів на ФБ «Перспектива» та 57% загального обсягу торгів на біржовому ринку України. До біржових операцій з депозитними сертифікатами наразі допущено 23 банки.

За технологією РЕПО на ФБ «Перспектива» укладено угод з депозитними сертифікатами та ОВДП на суму 1,03 млрд грн. – у 1,6 раз більше за загальний обсяг торгів на інших фондових біржах України з початку 2016 року.

 

Довідка про компанію:

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Одразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових та інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти, впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013), отримала погодження НБУ (2014), зареєструвала специфікації і запустила в обіг (2015) валютні деривативи. Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють лідирувати в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

21 січня 2016 р.