Оновлення терміналу 5.0.1.6 з 17.04.2024


У зв'язку з оновленням регламентів провадження клірингової діяльності ПАТ «Розрахунковий центр» та взаємодії з біржами, з метою впровадження процедури ролловеру за операціями РЕПО з контролем ризиків (див. новину на вебсайті РЦ від 09.04.2024), буде здійснене оновлення торговельного терміналу з 17.04.2024.

До цього оновлення у режимі РЕПО з контролем ризиків було передбачено такі варіанти укладення правочинів та контролю розрахунків (з відповідними кодами розрахунків):
1) без негайного виконання (1) - із подальшим резервуванням активів;
2) негайне виконання (3) - за умови достатніх зарезервованих активів для негайного проведення розрахунків;
3) негайне виконання з відкладеною перевіркою грошових зобов’язань (4) – впроваджено з 22.11.2023 у оновленні 5.0.1.5.

Наразі додано черговий варіант розрахунків (за кодом розрахунків 5):
4) негайне виконання шляхом ролловеру (5) – можливість здійснення негайних розрахунків з використанням неттінгу протилежних зобов’язань.
При  цьому необхідно зазначити номер раніше укладеного правочину, який застосовується для неттінгу, у полі «№ договору для ролловеру».

Всі 4 варіанти укладення правочинів обираються зі списку, що випадає у вікні заявки.

Крім того, додано наступні функціональні можливості для зручності подання заявок:
- для ринків заявок, адресного та РЕПО у фільтрі типів ЦП в огляді ринку додано "Усі" (аби не переходити на окремі вкладки за типами ЦП);
- для ринків заявок, адресного та РЕПО у заявці додано поле "Точність" що дозволяє брокеру під час подання заявки обирати кількість знаків після коми, не звертаючись до розділу загальних налаштувань торговельного терміналу.

Обновлення програмних засобів за наслідком коригування регламентної взаємодії Біржі та ПАТ «Розрахунковий центр» має технічний характер, не веде до зміни версії торговельного терміналу (5.0.1.X) та не потребує звітування відповідно до вимог рішення НКЦПФР від 13.11.2012 № 1617.

Просимо брокерів, в яких наявні внутрішні обмеження щодо автоматичного оновлення програмного забезпечення, звернутися до своїх мережевих адміністраторів.

16 квітня 2024 р.