НКЦПФР оштрафувала ІК "Тройка Діалог Україна" на 170 тис. грн за маніпулювання цінами на фондовому ринку


Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) застосувала санкцію за маніпулювання цінами на фондовому ринку у відношенні інвестиційної компанії "Тройка Діалог Україна" у розмірі 170 тис. грн. Відповідну постанову було винесено уповноваженою особою комісії 14 січня 2013 р., передає прес-служба регулятора.

"Комісія всебічно вивчила ситуацію, що мала місце на "Українській біржі" 15 березня 2012 р., провела необхідні дії, детальну перевірку та аналіз, що дозволило встановити факт маніпулювання цінами та здійснити правозастосування до даної компанії", - зазначив т.в.о. голови комісії Анатолій Амелін.

За словами Амеліна, у результаті неправомірних дій "Тройки Діалог Україна" при здійсненні операцій з цінними паперами емітента, що мали вагому частку в індексному кошику "Української біржі", значення індексу, що є базою для формування вартості ф'ючерсного контракту, істотно змінилось. За його словами, одночасно з цим було проведено низку операцій із ф'ючерсами, в результаті яких при експірації ф'ючерсу профучасник та пов'язані з ним треті особи отримали необґрунтовану вигоду.

Нагадаємо, після подій 15 березня розрахунку підсумкової ціни ф'ючерса на індекс UX в дату виконання було збільшено з 1 до 3 годин. Тоді за годину до закриття сесії один з торговців почав масштабну розпродаж акцій, викликавши на неліквідному ринку падіння індексу на 6%. Продавши перед цим контракти на ф'ючерс, він заробив на тому, що контракти виконувалися за ціною нижчою, ніж очікувалося. За оцінками різних інвестиційних компаній, торговець, який викликав продажу, заробив 1-7 млн грн.

Джерело: РБК Україна

15 січня 2013 р.